1 åring vill inte sova bra mer

Skriv svar
Caspian
Inlägg: 53
Blev medlem: ons 16 mar 2011, 09:11

1 åring vill inte sova bra mer

Inlägg av Caspian »

Vi började med "sova hela natten" när vår lille var 7 månader. Hittills har det fungerat i stort sett perfekt.... tills för en-två veckor sedan. Han började öka sin förmiddagslur till 3 timmar, vi tog det som ett tecken på att det var dags för bara en lur om dagen. Men han vaknar tidigare och tidigare, behöver därför sova redan på förmiddagen och kan absolut inte sova på eftermiddagen, kanske för att förmiddagsluren blev för lång, (2-3 timmar).
Dödstrött på kvällen redan vid 6, somnar 7. Sover sämre på natten och vaknar tidigare för varje dag, idag 5.40 (innan har det varit 7). Han är nu alldeles snart 1 år. Ska han sova en eller 2 gånger på dagen? Jag skulle vara mycket tacksam för ett schemaförslag. Önskan är attt han ska sova till 7.30 på morgonen. Ps... vågar knappt skriva att han använder napp,och helst vill vi fortsätta med det.
mamma till:
dotter född nov-11
och son född mars-10
Sagalinda
Inlägg: 1493
Blev medlem: mån 20 mar 2006, 08:51
Ort: Kronoby, Finland
Kontakt:

Re: 1 åring vill inte sova bra mer

Inlägg av Sagalinda »

:D Hejsan Caspian, och varmt välkommen hit till forumet :heart:

Det är vanligt att man övergår till bara en dagslur runt årsdagen. Det finns barn som sover bara en dagslur redan vid 11 månader, men det är relativt ovanligt. Andra behåller en kort fm-lur (20 minuter) ett par månader efter årsdagen. Har man ensamlek får barnen möjlighet att ta sig en egenhändig tupplur på förmiddagen då. Det brukar vara aktuellt ett par gånger i veckan första halvåret på andra levnadsåret.

Det verkar nu som att ni halkat av spåret lite grann, och låtit gossen ta ledningen - vilket han inte alls känner sig bekväm med. Ni måste nu sätta er ner och spika ett schema som ni inte ruckar på det minsta, och så introducerar ni det med bergsäker Attityd. I och med det nya schemat slänger ni också bort nappen, som gossen själv alls inte vill ha egentligen om hans föräldrar bara förstår det :wink: Fram till cirka 4 månaders ålder kan nappen i vissa fall tillfredsställa ett stort sugbehov, men därefter behövs den inte. Som Anna Wahlgren brukar säga: Att sätta nappen i munnen på ett barn som skriker är som att hålla handen för munnen på en vuxen som försöker säga något!

Dessutom stör nappen sömnen. Om man vill ha en säker sömn så går det inte att ha napp, så enkelt är det. Jag undrar i mitt stilla sinne varför ni vill fortsätta använda napp? Vad har ni för nytta av den?

Här kommer ett schemaförslag för en ettåring:

7.30 God morgon plus frukost
11.30 Lunch
12.30-14 Sova middag
14.30 Mellanmål
17.30 Middag
19.00 Kvällsmål
19.30 God natt

I vårt hushåll äter vi inte så ofta som det ovanstående, vilket beror på att vi äter LCHF. Gör man det åker inte blodsockret upp och ner och man blir inte hungrig så ofta. Så det där måste man ju avgöra själv, hur ofta man behöver äta. Sömnen är det dock viktigt att ni styr upp - ni kan inte låta honom sova tre timmar dagtid! Det är självfallet så att natten strular till sig, man kan inte förvänta sig att en ettåring ska sova 15 timmar om dagen... Det är ni som föräldrar som bestämmer när det är dags att sova och när det är dags att väcka. Då han sovit 1½ timme så väcker ni med glada miner och hurrarop!

Jag föreslår också att ni inför väckarklocka för att få ordning på morgnarna :D

Lycka till!
Dipl. SHN-kurare och mamma till
:heart: Saga född 28 maj 2005 och kurad vid 6 mån
:heart: Sigrid född 9 maj 2007, SM-barn
:heart: Hugo född 1 april 2009, SM-barn
:heart: Astrid född 20 februari 2012, SM-barn
http://www.alternativjournalen.se/obesprutat
http://vaccin.me
Skriv svar

Återgå till "Säkra Sovare med fnurra på sömntråden"