Engla och dagis!

Samtalsforum med barnen i fokus
LindaVega
Inlägg: 2443
Blev medlem: tis 13 sep 2005, 22:20
Ort: Östersund

Inlägg av LindaVega »

Vi har också i stort sett samma tider hemma som på dagis

Lunch 11.00 (brukar bli närmare 11.30 hemma)
Sova för Malte 12-13.30
Mellis 14.00

Linda
Vega 050416 :heart: Malte 070109 :heart: Oskar 100923
Lovis
Inlägg: 424
Blev medlem: ons 19 okt 2005, 12:16
Ort: Borås

Inlägg av Lovis »

Vad bra att få höra hur ni gör! Vi tänkte lämna vid 8 och hämta vid 13.45 om vi har barnen på dagis varje dag. Intressant, ElinN, att höra vad er dagis personal tyckte gällande korta/långa dagar. Jag tror nog också att korta dagar smäller högst.
Som ni har gjort LindaVega är också något att fundera på, man kan ju trixa med tiderna rätt så rejält. Om man kanske kan turas om att vara ledig varannan fredag så blir det lite längre dagar men ändå en ledig dag i veckan. Skönt att höra att ni tar det lugnt på helgerna.....barnen behöver nog verkligen landa. Jag undrar hur det kommer bli när man inte träffar sina barn på dagarna :cry: och sedan dessutom ska hälsa på släktingar på helgen....jaja, det blir säkert bra, jag får acceptera detta nu. När man väl ställt sig in på detta så känns det ändå rätt så okej, vi ska ändå minimera tiden på dagis så mycket vi kan. Men det känns som det kommer bli stressigt....ett ekorrhjul....hujedamej.
:( Min lilla 2-åring.....hoppas det är okej att jag beklagar mig lite....även om det är en "dagispositiv" tråd....
---------------------------------------------------------------------

Mor till två små tjejer födda -05 och -07. De är båda Barnaboksbarn.
LindaVega
Inlägg: 2443
Blev medlem: tis 13 sep 2005, 22:20
Ort: Östersund

Inlägg av LindaVega »

Ja du Lovis, jag funderade också mycket innan det var dags för oss att hamna i "dagissvängen" och jag känner mig fortfarande kluven. Tycker dock att vi har hittat en lösning som jag kan stå för. Fyra dagar på dagis, tre hemma. Till hösten blir det ju varannan vecka tre dagar dagis, fyra hemma.

Barnen går på samma avdelning, vilket känns bra, då har de varandra även på "bortaplan"

Men jag ska inte sticka under stol med att det är stooor skillnad att ha barnen hemma och att lämna bort dem. De är rätt möra kl 15.00 när man hämtar dem, själv är man också lite trött efter en dag på jobbet. Vi brukar ha EN sak vi gör gemensamt hemma förutom fixa middag. Känner att det är MAX vad vi orkar med utan att fresta på tålamodet allt för mkt. Det är därför jag tycker att det är bättre att ha HELA dagar ledigt än att i första hand smeta ut timmarna på fem dagar. Tycker Malte klarar eftermiddagarna hemma bättre än Vega, men det beror säkert på att han sover minst 1.5 h på dagis.

Lycka till hur du än väljer och det går alltid ändra tider och annat om det inte känns bra.

Linda
Vega 050416 :heart: Malte 070109 :heart: Oskar 100923
Beckabus
Inlägg: 538
Blev medlem: ons 31 dec 2008, 20:44
Ort: Hajom, Mark

Inlägg av Beckabus »

Som Ida skrev innan, tack för att den här tråden startas. Jag är nämligen en av dom som hon skriver om. Vi ska skola in dottern nu till hösten, typ september-oktober då hon bara är 15-16 månader. Har vi tur så kanske vi kan dröja lite till med det, men det är i alla fall då vi har fått plats. Jag funderade länge och väl över valet av förskola. Vi har tur här i vår kommun att vi har en i Friluftfrämjandets regi förskola, I Ur&Skur. Personalen där känner jag och även området där förskolan ligger. Därför känns det ganska bra att lämna henne tidigt. I samband med min SHN-kur tog jag kontakt med FS för att kolla deras mat-och viltider så vi har redan styrt in henne så att det ska fungera så smärtfritt som möjligt.. Skönt att se att andra känner sig nöjda med sitt val oxå här!! *kram*
Beckabus 080630, en vecka för tidigt, med planerat snitt pga sätesbjudning! Kurstart 090115!
_lill
Inlägg: 560
Blev medlem: sön 10 aug 2008, 17:47

Inlägg av _lill »

Hej!

Kikar in här jag också! Vår dotter blir 1 om en månad (oj vad tiden går...) och som vi hade planerat ska hon troligtvis börja på dagis till hösten när hon är ca 17 mån. Vi (jag :p) har börjat kolla runt efter förskolor och vi har en i området som verkar bra. När jag och Iris har varit ute på dagarna ser jag att både de små och stora barnen är ute mycket och "fröknarna" verkar glada och trevliga. Vi ska på "studiebesök" dock innan vi bestämmer oss helt.

Som det ser ut för oss kommer det att bli 5 dagar i veckan ca 8-14.15. Det retliga för oss är att som vi jobbar nu (jag jobbar ons-fre och min man mån-tis + varannan torsdagkväll) klarar vi oss nästan utan föräldradagar (sgi-dagarna tar slut till hösten) men inte riktigt. Hade vi haft vårdnadsbidrag i vår kommun hade vi kunnat pussla ihop det åtminstone ett halvår till.... Det retliga med dagis är att inte bara dagisplatsen kostar utan när vi ska jobba samma dagar måste vi köpa dubbla pendlingskort osv :?

Hur som helst... det känns bra att höra om det positiva med föskolor också. Jag tror att det kommer att funka bra, bara vi inför förskolan med ATTITYDEN ;)

Jag tänkte förresten också göra så som Beckanus skriver och införa förskolans tider innan förskolestarten... På förskolan här tror jag att de sover i vagnar utomhus, något som gör mig lite nervös eftersom Iris bara sover i rullande vagn el innomhus (vi bor i lght) men å andra sidan är det ju sommar innan inskolningen och då kan vi ju träna på att sova utomhus samtidigt som mamma bättrar på sin solbränna 8)

Ta hand om er och skriv gärna mer hur det går för er alla!
:heart: Iris 080308 kurad i augusti 08
:heart: Nils 100319 SM från början, finslipningskur juli 10
LindaVega
Inlägg: 2443
Blev medlem: tis 13 sep 2005, 22:20
Ort: Östersund

Inlägg av LindaVega »

ja det där med att sova. Malte var ju van att sova i säng på lunchvilan. Det var nog det som jag var mest nervös över inför starten. På dagis sover de ute i vagn. Ha ha det tog tre dagar (som med allt annat) så sov han platt på rygg i vagn även han. Vi hade förberett på hemmaplan 1-2 v före, men jag tror han hade fixat det ändå. Attityden. Nu får de väcka honom i stort sett varje dag.

Jag är som jag skrev förut kluven. Tycker dagis som idé är rätt befängd men kan ändå tycka att det är ok att mina barn går. Tror att det skiljer sig mycket mellan olika förskolor + att det är milsvid skillnad att gå heltid och drygt halvtid. Själv har jag aldrig gått på dagis. Min mormor, som var pensionär, tog hand om mig, min syster och kusin när vi var små och när föräldrarna jobbade. Det var guld, hon hade då rakt ingen pedagogisk verksamhet med oss, vi fick mat, utevistelse och sedan fick vi nog leka mest. Jag har tydliga minnen av att vi sitter i köket och ser på när hon lagade mat, eller så spelade vi kort. Det hade varit min dröm att mina barn hade fått vara hos t ex farmor. Nu jobbar hon heltid (minst) så det är inte realistiskt, men jag hade inte tvekat en sekund om alternativet hade funnits.

Linda
Vega 050416 :heart: Malte 070109 :heart: Oskar 100923
Lovis
Inlägg: 424
Blev medlem: ons 19 okt 2005, 12:16
Ort: Borås

Inlägg av Lovis »

Håller med dig LindaVega, jag hade inte heller tvekat en sekund om möjligheten fanns att ha barnen hos en äldre släkting. Det är inte dagis i sig som är problemet utan bristen på social delaktighet på riktigt inom flocken = familjen. Att vi faktiskt umgås alldeles för lite tid med våra egna barn!
Men nu får vi göra det bästa av det, det blir korta dagar förmodligen på samma avdelning som kusinerna och där kan jag och svägerskan turas om att ta hem varandras barn tidigare ibland + att vi förhoppningsvis ockå kan ha varannan eller varje fredag ledig.

Malin
---------------------------------------------------------------------

Mor till två små tjejer födda -05 och -07. De är båda Barnaboksbarn.
ElinN

Inlägg av ElinN »

Jag instämmer! Tänk om man hade en släkting i närheten som hade tid! Men det har vi inte... Och jag håller verkligen med - vår förskola i sig är jättebra så det är inga problem med det... men det är det där med flocken... :roll:

Stora tjejen kallar förskolan för dagisfamiljen. :heart: De har mycket social delaktighet där även om den är i en annan flock så att säga. Barnen får hjälpa till med allt möjligt och känna at de behövs. Tex har barnen har ansvar för källsortering och återvinning och får bära de sorterade soporna till returstationen varje vecka. Enligt lag får inte barnen vistas i köket, men det bryter dom mot och låter barnen vara med och baka bröd m.m. Super tycker jag! :D
Johanna w.
Inlägg: 1083
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
Ort: Bromma/ Stockholm

Inlägg av Johanna w. »

Hej :)
Här är första fsk dagen avverkad. Med blandat resultat. Karisma var hur glad och sprallig som helst och så lycklig över sina "amigos".
MEN sedan kom det där med vilan. Hon och jag eller hon eller vem som helst rättare sagt har inte samsovit sedan vi kurade ( någon enstaka gång när vi hade vinter kräksjukan ) så helt plötsligt skulle jag och hon sova tillsammans, ljust var det, ner släckt jo visst, men långt ifrån becksvart och andra barn fans det, dessutom hade de på musik, utan sång men vem som helst kunde höra att det var bla blinka lilla stjärna som ljöd och gissa vem som gick loss och skulle sjunga solo :shock:

Jag har INGEN aning om hur man "ska" göra för att få liten att somna på annat sätt än tillrättaläggning och ramsa, så jag började med ett försök att lådsas sova själv- bredvid Karisma hon börjar pilla mig i näsan, dra i min näsring ja allt för att få mig att öppna ögonen. Hon tror att vi leker och börjar lådsas snarka själv, och jag tänker åå kanske...
Icke- två sekunder senare ropar hon glatt ut: Vakna, mamma, vakna, klockan är sju :D :!:
Jag hyssar, vyschar buffar, lägger tillrätta, råkar slå i hennes huvud i väggen, hon blir jätte ledsen :cry: jag med. Så jag ger upp och ber att få gå ut. Vi åker hem och Karisma läggs med en del frågor men somnar på 10 min. När hon vaknar så berättar hon upplysande för mig att på förskolan MÅSTE alla amigos sova, men Tikki sova hemma :!:

Jag vet inte vad eller hur jag ska göra och det känns jobbigt och misslyckat.
Jag pratade med min mamma om detta idag och hon föreslog alt att en viss pedagog som jag känner ganska väl kan ta vilan med K. Tanken är då att jag går strax innan lunchen så att hon är hungrig och sedan vilar de.
alt två är att jag imorgon är med som idag men att jag nöjer mig med att läsa en bok där inne i en kvart eller så och efter det åker vi hem.
Alt. 1 kommer medföra att hon blir ledsen är jag ganska övertygad om. Men å andra sidan får hon beskedet klart för sig att ALLA vilar och du också punkt slut.
Alt. 2 blir att fasa henne in i detta och att hon förhoppningsvis så småningom kommer att somna själv på eget initiativ vilket jag har svårt att tro OCH så blir det konstigt om man får läsa och sen får man inte det plötsligt :?
Nej, det här blev ju rörigt och alldeles för långt. Förlåt, men jag vet verkligen inte vad som är bäst för min tjej här... Lutar åt alt 1.
Jag har frågat om man inte kan ställa en resesäng någonstans och så berättat hur vi gör hemma, men det gick tyvärr inte att ordna, så jag ber er mer erfarna om hjälp...

Kramar Johanna
Mamma till
Hjärtis april 07
Lill-hjärtis oktober 08
LindaVega
Inlägg: 2443
Blev medlem: tis 13 sep 2005, 22:20
Ort: Östersund

Inlägg av LindaVega »

När vi skolade in Malte så var det flera föräldrar som ALDRIG hade lagt sina barn i en vagn och låtit barnen somna in själva med stillastående vagn. De hävdade med bestämdhet att deras barn kunde inte somna om man inte gick med vagnen, och stanna var inte att tänka på. Vidare var det en del som hade barn som ENBART somnade om mamma/pappa låg bredvid, alt att de samsov i storsäng...

Själv var jag orolig för att Malte skulle sova platt på rygg i en vagn ( han som bara måste sova på mage)

Personalen lugnade oss och berättade att det var få som krånglade med vilan. Barn anpassar sig. De lägger ut barnen i vagn, stoppar om och så får barnen somna in på egen hand ( DET var ju i alla fall Malte van vid)

Attityden, som vi förespråkar så mycket i andra sammanhang, gäller ju även här. Om du är övertygad om att det INTE kommer funka, ja då blir det kanske svårt. Jag antar att de andra barnen på fsk sover? Alla har ju inte haft exakt det sovarrangemanget hemma tidigare. Ge det en liten tid så lovar jag att det löser sig. Tror jag.

Linda
Vega 050416 :heart: Malte 070109 :heart: Oskar 100923
ElinN

Inlägg av ElinN »

Instämmer med LindaVega!

Jag tycker inte man ska blanda in föräldrarna i vilan. De nya rutinerna införs bäst av personalen, som faktiskt har attityden av självklarhet -det här har dom gjort många många gånger och det funkar alltid till slut.

Hos oss gjorde dom så här: Första dagen var vi där nån timme på fm, andra dagen hela fm, tredje dagen och resten av den vecken var vi där på fm plus åt lunch, och veckan därpå fm+lunch+ vila utan föräldrar.

Jag tror på alternativ 1 för er! Som du skriver blir det nog bara förvirrande annars!
*frieda*

Inlägg av *frieda* »

Hej på er alla :heart:

Kul att se att tråden lever :D Trots min frånvaro.

Vi har inte hämtat oss från magsjukan än, som verkar gå runt runt :evil: Dessutom har jag varit lite upptagen med diskussionsforum på senaste tiden :)

Jag känner mig rätt tom i bollen just nu men jag återkommer med förnyade krafter om någon dag eller två.

Tack alla :heart: Fortsätt att dagisfundera :!:

Kram *f*
Lovis
Inlägg: 424
Blev medlem: ons 19 okt 2005, 12:16
Ort: Borås

Inlägg av Lovis »

Yssa vad jobbigt med magsjuka *frieda* .....krya på er!
---------------------------------------------------------------------

Mor till två små tjejer födda -05 och -07. De är båda Barnaboksbarn.
Johanna w.
Inlägg: 1083
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
Ort: Bromma/ Stockholm

Inlägg av Johanna w. »

Tack EliN och LindaVega för era klokheter!

Jag hann tyvärr inte läsa det ni skrivit förrens nu, MEN jag överlät det hela åt personalen och Karisma sov :sleep: Dock inte hela luren och de kom ut och var helt förvånade över denna inte ens två-åriges resonemang. Inte filten-bara monshi- inte sova-inte sova på madrassen-sova hemma, ja hon tyckte en hel del om man säger :lol: Men jag känner mig sååå glad.

EliN: Stockholms stad har nu ändrat inskolningstiden till en vecka. Föräldrar och barn är med hela dagar från dag ett föräldrar går aldrig korta stunder utan ska bara lämna efter en vecka!!!
Som tur är så är dom inte så "hårda" med det på den här fsk och dom är inte speciellt glada över de nya riktlinjerna heller.

En annan mamma som skolar in sin son 16 mån har världens ångest. Hon väntar 2:an i april och tanken är att hennes gosse ska gå 6 dagar i veckan 6h om dagen. Sk. deltid. Men han bara gråter och gråter :cry: Han går undan och visar tydligt tycker jag att han inte ska vara där. Vi pratade idag och det visade sig att hon helst vill ha honom där på grund utav omgivningens påtryckningar. Jag tycker att det är hemskt!!!
Jag har ju varit hemma med Havana och Karisma ensam ett tag och det är 18 månader mellan, precis som det kommer vara mellan hennes och jag sa det att jag vill ha Karisma här så lite som möjligt för det ÄR fantastiskt att ha två hemma. Dessutom finns det ju ingen som kan få Havana att skina som storasyster :heart:
Fsk. har heller ALDRIG varit med om att ett barn inte går hos dom alla dagar i veckan som K ska det reagerade jag också över... Fsk är inte direkt ny öppnad.
Hur som vi är lediga imorgon och det ska bli skönt!

Kramar
Mamma till
Hjärtis april 07
Lill-hjärtis oktober 08
Susanne G
Inlägg: 1202
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 18:15
Ort: malmö
Kontakt:

Inlägg av Susanne G »

Hejsan alla! Här har ni en dagisfröken. :D

Ni anar inte vad snabbt era barn kommer att lära sig att sova i en vagn eller på en madrass. Det är helt klart en attitydsfråga. :wink: De flesta av oss fröknar har mycket av den varan ska ni veta. Det finns liksom inget alternativ för barnen. När alla kompisar sover så finns det inte så mkt annat att göra så det är bara att knoppa in.

Jag tycker fler kortare dagar är att föredra framför färre och längre. Det beror ju givetvis på längden på dagen och vad som menas med långa.
Efter kl. 15 brukar de flesta barn bli trötta.

Vår dotter skolades in när hon var 2,8 år. Vi tog det oxå alltid lugnt efter dagis. På helgerna gjorde vi inte heller många knop. Jag tycker det hände lite nu när han blev runt 4,5 då känns det som att hon har större lust och ork till mer aktiviteter. Det behöver inte vara ngt speciellt. Tex gå till parken och åka skridskor.

Om ni har några frågor om hur förskolan funkar ställer jag gärna upp och svarar.

Susanne
Susanne G
Dotter född 25/6-04
Kurad vid 4-månader.
Dotter född 31/10 -09. Sm från start.
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"