Lätt, gott och nyttigt bröd?

Här hamnar favoriter från samtliga forum till erinran, inspiration, nyskapande
Fjällfolket

Inlägg av Fjällfolket »

Jannika! :D

Hur går det med bakandet... :?:

:wink:

/Fjällmor
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Jag är också nyfiken?!
Fast jag äter ju inte bröd själv numera.. Atkins...
Men roliga tårtor kan man ju göra till folk som present ändå!
(ska vi starta en tårttråd också?)
dädi
Inlägg: 25
Blev medlem: sön 31 dec 2006, 17:40

Inlägg av dädi »

Blomman, har du hittat på nåt lågkolhydratbröd som man skulle kunna äta då o då? Är själv förslavad :( på bröd men vill gärna undvika för mycket onödiga kolhydrater... Alla recept jag har provat på med mandel o krossade linfrön eller soja o dylikt har inte funkat. dom smakar helt enkelt förfärligt :shock:
(kanske lite fel tråd o fråga sånt...)
Pappa till bollknasen Felix, född mars 2005. kurad januari 2007
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Ett danskt rågbröd kanske kunde funka, med hela rågkärnor? Inte helt perfekt, men bättre än det mesta annat!
Väldigt, väldigt gott dessutom!
Jag kommer nog peta in nån skiva ibland längre fram!
Vill du ha recept?
Fjällfolket

Inlägg av Fjällfolket »

ja tack !!! :wink:

/Fjällmor
dädi
Inlägg: 25
Blev medlem: sön 31 dec 2006, 17:40

Inlägg av dädi »

Ja tack! Det tar jag med gärna. Jag brukar äta för det mesta finskt rågbröd som är ganska mörkt det med, men provar gärna på danskt också :)
Pappa till bollknasen Felix, född mars 2005. kurad januari 2007
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Hela rågkärnor hittar man oftast inte på ica, jag köper i en liten ekologisk butik, men kanske hälsokost även har...
Jag kör mina rågkärnor lite snabbt i matberedaren, för de kan bli liite väl hårda annars!

Dag 1
500g/5 dl kokande vatten
300g/4 dl rågkärnor
200g/3 dl solrosfrön
50g/0,75 dl linfrön
40g/2 msk salt

Häll över det kokande vattnet, rör om, plasta in och ställ in i kylen över natten.

Dag 2
500g/5 dl vatten (kallt)
300g/2 dl mörk brödsirap
600g/10 dl grovt rågmjöl
300g/ 5 dl vetemjöl
60g/1,2 paket jäst

Kör degen på lågt varv i 30 minuter (eller arbeta med en träslev 40 minuter)
Olja rikligt och ev. mjöla brödformar (avlånga sockerkaksformar)
Häll i degen (den är vääldigt lös) och fyll upp två tredjedelar i formarna. Låt stå i kall ugn med gryta med uppkokt vatten i botten i 30 minuter.
Ta ut formarna, värm ugnen till 200 grader sätt in formarna, spraya in vatten och grädda 90 minuter eller mät med en termometer till över 94 grader.
Vält ut bröden ganska direkt när du tar ut dem. Brödet är bäst efter en dag!
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Men heeeeej alla brödbakare! :heart:

Jag har helt missat att den här tråden fortsatt utan mig. :lol:

Jag bakar numera bröd härhemma med barnen minst en gång i veckan. Förutom att det är gott, mycket godare!, så är det en utmärkt aktivitet som alla tre barnen deltar i med liv och lust.

Precis det receptet som du delade med dig av Fjällmor är mitt stående recept just nu med mindre improvisationer och avvikelser. Funkar jättebra.

Nu är det ju allmänt känt att blomman, vårt bakproffs, ska med till Campen och därmed kommer jag att utöka mina kunskaper lite mer praktiskt hade jag tänkt. DET ser jag fram emot!

Så tack alla rara! :heart:

Kram Jannika
Fjällfolket

Inlägg av Fjällfolket »

Rapprt i bakglädjens namn, i denna tråden, anbefalles!

:lol:

/fjällmor (som också vill baka i Gasjöns vackra famn)
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Bakade valnötsbröd häromdagen, kanongott och helt osötat!
Delade det en gång, då blev det en plåt frallor och ett formbröd!

Vatten 1 liter
Rågsikt 400 g
Vetemjöl speciaö 1600 g
Rågsurdeg 1000 g
Jäst 50 g
Salt 40 g
Valnötter 300 g

Om man inte har rågsurdeg hemma och inte hinner sätta, ta då bara mindre mjöl istället!
Valnötterna ska gå i allra sist, efter saltet, och bara gå 30 sek i maskin eller 1 minut för hand. De färgar degen (innehåller en syra) annars lila!

Vi får väl ses och en bakhelg allihop, Fjällmor!
susanneethel
Inlägg: 1014
Blev medlem: mån 16 jan 2006, 22:44

Inlägg av susanneethel »

Dagens experiment, bra för trög mage :shock: :

50 g jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja
kummin och fänkål
hackade pumpafrön, en hög :roll:
hackade torkade aprikoser, ganska mycket.
1 dl krossat linfrö
2 finrivna morötter
1 dl rågflingor
1 ½ tsk salt
1 msk sirap

dinkelsikt

Det går bäst om man börjar med hackandet, aprikoser är kladdigt att hacka. Jag gjorde formbröd, tog 50 minuter i ugnen på 200 g. Jäste 30+45 minuter. Blev jättegott.
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Thekakor med vetegroddar!

Smör 100 g
(kall) mjölk 500 g
jäst 50 g
salt 2-3 tsk
sirap 10 g eller 1-2 tsk socker
vetegroddar 80 g
vetemjöl special 700-750 g (under teststadiet ännu)

Körs som vanligt 4-5 min långsamt och 2-3 minuter fort.
Väg upp 70 g bitar, rulla till frallor. Låt jäsa i kall ugn med uppkokt vatten i gryta i botten. Lägg ett bakplåtspapper på och tryck ut frallorna så de blir platta. In i ugn igen och jäs tills de har lagom te-kake-höjd!
Gräddas 8-10 min i 200-225 grder (beroende på om man har varmluft eller ej, varmluft lägre temp!)
ÄT!
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Glöm de förra tekakorna!
Det här receptet blir precis som grova,köpta! Om man gillar köpta tekakor!

Blanda och låt svälla ett par timmar!
8 dl havregryn
1 liter mjölk

150 g smör
75 g jäst
1/2 dl socker
3 tsk salt
ca 2 liter vetemjöl

Kör länge i maskinen!
Låt jäsa och rulla frallor på 85 g. Låt dem jäsa i kall ugn med uppkokt vatten i botten. Ta ett bakplåtspapper och lägg ovanpå. Platta ut frallorna.Ta bort pappret. In i ugnen igen med nytt uppkokt vatten och låt jäsa tills de ser lagom te-kakiga ut! Grädda i ca 200-225 grader 6-8 minuter. I allafall i varmluft... utan går det säkert lite långsammare!
Gäst

Inlägg av Gäst »

Nu kastar jag mig hejdlöst in här också!! :D
Fick farmors gamla Electrolux-assistent från 70-talet i julklapp (inkl alla tillbehör, med köttkvarn osv)! Tyvärr gällde bruksanvisningen den gamla maskinen hon hade, från 40-talet :shock: :lol: , men svärmor hade rätt bruksanvisning i skåpet... Mina barn och barnbarn kommer tycka jag var knäpp som inte sparar på sånt :oops: .

I vilket fall, läser recepten här och tycker det verkar gå att genomföra. Men nästan inga recept har ugns-temp och gräddningstider!! Finns det någon hemlighet jag missat, eller varför skriver ni inte ut detta?

/Jenny, blivande bagare och Anton, blivande bagarassistent (eller så blir det tvärtom :P )
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

JennyH skrev:Men nästan inga recept har ugns-temp och gräddningstider!! Finns det någon hemlighet jag missat, eller varför skriver ni inte ut detta?
Jag kör alltid limpor i varmluftsugn på 200 grader och frallor på 225 grader.
Limpor i 25-35 minuter beroende på hur grov degen är. Frallor 10-15 minuter.
Riktigt grova bröd som Dansken måste gå en timme iaf och jag mäter innertemperaturen i dem.
Den ska vara minst 96 grader.

I ugn utan varmluft behöver bröden gå 5-10 minuter längre.

Knacka på undersidan av bröden när du tar ut dem, det ska låta ihåligt.

Kram Blomman
Skriv svar

Återgå till "Klistrade favorittrådar"