Lätt, gott och nyttigt bröd?

Här hamnar favoriter från samtliga forum till erinran, inspiration, nyskapande
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Lätt, gott och nyttigt bröd?

Inlägg av Jannika »

Hej alla bakglada!

Jag har länge tänkt börja baka eget bröd med de små (som börjar bli många och stora och äter hiskeliga mängder bröd tillsammans). Både ekonomiskt, samarbetstrevligt och för att undvika alla tillsatser. Så...

...jag behöver ett recept på något trivsamt vardagsbröd. Fjällmor? Någon? Jag gillar när det är knaprigt på ytan och darlingen är allergisk mot nötter.

Kram Jannika
Fjällfolket

Inlägg av Fjällfolket »

Fjällmor till undsättning! :lol:

Har främmande - men lovar att återkomma :wink:

/Fjällmor
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Gulle du! :heart: Dig kan man lita på! Ingen brådska...

Kram Jannika
Patrik
Inlägg: 241
Blev medlem: ons 29 dec 2004, 19:50
Ort: Norrköping
Kontakt:

Inlägg av Patrik »

Patrik Andersson

Pappa till Linnea född 03-10-11, Alexander som kom 19/8 2005 och så Matilda som föddes den 16/9 2007. Alla kurad sen start.

http://lottrik.blogspot.com
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Tack Patrik! Bussigt!

Jag vill inte vara otacksam men det verkar lite krångligt :shock: (jag är rätt tappad i baksvängen, jag vet). Siktat dinkel? Vad är det? Hälla vatten? var då? Ligger inte brödet där redan? Men tack för besväret. :heart:

Någon som har ett BUSenkelt recept?

Kram Jannika
Mamma Nilla
Inlägg: 35
Blev medlem: fre 18 aug 2006, 10:41
Ort: På landsbygden

Inlägg av Mamma Nilla »

Hallå Jannika..

Här kommer ett busenkelt och jätte gott & nyttigt bröd recept..

* 1 paket jäst
* 7 dl ljummet vatten
* 1 tsk salt
* ½ dl sirap
* ½ dl olja
* 3 dl kruska kli
* 12 dl vetemjöl
Blanda jäst & vatten. Rör sedan i resten, blanda väl..Lägg hela degen i långpanna och låt jäsa under duk i ca: 30 min. Skär rutor i degen, grädda sedan i 15-20 min i 225 grader. Stjälp upp brödet uppåner meddetsamma..
Lycka till
Mvh Mamma Nilla
Förälder till 3 älskade barn.
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Now we're talking. Det där fattade jag. Tack tack.
ulrikaj
Inlägg: 1864
Blev medlem: tis 22 aug 2006, 13:10
Ort: Dalarna
Kontakt:

Inlägg av ulrikaj »

hej jannika
här kommer det ett till recept på busenkelt bröd att göra.Sonen och jag bakade fyra limpor av detta senast idag.knaprig yta pga det jäser utan bakduk.
Bondbröd:
10dl ljummet vatten
4msk olja
50g jäst
brödkryddor ca 2msk
4 tsk salt
ca 8 dl rågsikt
ca 13 dl lantvetemjöl
linfrö efter smak och tycke

smula jästen,ha i vatten och lös upp jästen.tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet och arbeta ihop degen tills den är smidig och blank.
Jäs 1timme övertäckt.
Knåda degen och tillsätt mera mjöl.baka ut till 4 knubbiga limpor och ha dom på en plåt.Snitta bröden och jäs ytterligare 30minuter utan bakduk.
Grädda limporna i nedre delen i 200grader i 30-35 minuter.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Jag brukar oxå byta ut mjölen till grovare ibland.Själva receptet är bra grundrecept och jättegott.Jacob älskar detta bröd.
Lycka till
ulrika
mamma till goaste killen Jacob 17/3-02 :heart: och till goaste tjejen Liw 1/1-07 :heart:
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Ååååh, med knaperyta. DET tycker jag om. Tack tack!

Kram Jannika
Fjällfolket

Inlägg av Fjällfolket »

inne som hastigast då jag kom på att jag lagt ett MYCKET barnbaksvänligt (och nyttigt) bröd i den klistrade tråden "Barnarecept"

kolla där :wink:

/Fjällmor
Patrik
Inlägg: 241
Blev medlem: ons 29 dec 2004, 19:50
Ort: Norrköping
Kontakt:

Inlägg av Patrik »

Receptet jag la ut är faktiskt inte så krångligt men det är ett gäng moment i det hela.
Men det är inte en massa knådningar, delningar odyl utan ändå krångliga som sagt är att det tar en stund och att man ej gör allt på en gång utan luite då och lite då.

Det blir kanongott!

Dinkel av alla dess sorter finns föresten på coop. Ett slags urvete.
Patrik Andersson

Pappa till Linnea född 03-10-11, Alexander som kom 19/8 2005 och så Matilda som föddes den 16/9 2007. Alla kurad sen start.

http://lottrik.blogspot.com
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Hm... jag som härjar runt i bageriet emellanåt måste gnälla lite!
Inte ljummet vatten, kallt! :!:
Då får du alltid bra resultat eftersom du inte riskerar att vattnet är för varmt för jästen. Dessutom jäser brödet långsamt vilket är mycket bättre ur näringssynpunkt!
OM man inte hinner göra långjäst bröd, gör det mkt tidigare och baka ut och sätt in i kylen, då kan det även stå över natten utan problem!
Jag har recept på kanongoda bröd äpple och aprikos/pumpa, men båda kräver skållning respektive blötläggning dagen innan... men goda är de!
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Ok ok! Blomman och Patrik, bring it on, jag kan alltid prova och jag lovar att inte säga "vad var det jag sa" om det inte funkar. Skålla vet jag vad det är. Blötlägga, nema problema.

Kram Jannika
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Ok! Kul att du vill testa! :) Men du får nog dela receptet ett gång eller så...

Skållning dag 1
Klippt råg 500 g
Solrosfrö 300 g
Vatten 500 g

Dag 2
Mjöl 1600 g
Salt 40 g
Fett 30 g
Jäst 300 g
Äpplesylt 500 g
Sirap 3 dl
Vatten 500 g

Kör degen ca 5 minuter på lågt varv och sedan 2-3 min på hög hastighet.
Tag en liten klutt, rulla till en boll och "jobba" ut den så den blir så tunn i mitten att du nästan kan se igenom den... kallas glutenprov. Går det och degen känns elastisk och fjädrar tillbaka är den klar.
Låt ligga minst en timme, tills degen känns mjuk och lite varm.
Väg upp i 600 g bitar, som "slås" till limpor, lägg gärna i smorda formar och snitta bröden uppepå i ett fint mönster (fram för fantasin). Låt jäsa väl, tills degen fjädrar tillbaka när du trycker lätt med fingret på den. Grädda i typ 175-200 grader ca 30-35 min eller tills innertemperaturen är över 94 grader...
(Om mina direktiv känns luddiga är det för att jag blivit skadad av bagerivärlden, det finns inga klara tider utan man går mycket på hur degen känns)
När du jäser limporna är det bra att sätta in dem i en kall ugn där du ställer in en kastrull på botten med kokande vatten, då hålls degen jämnt fuktig.
Lycka till!
Jannika
Inlägg: 4934
Blev medlem: mån 09 okt 2006, 13:34

Inlägg av Jannika »

Ooooookeeeeej....... Hm. Bagerisvängen sa du, ja. (Patrik, ditt recept var skiiitenkelt jämfört med det här, hilfe, kom tillbaka, allt är förlåtet...)

Några frågor;

a) vad blir 500 GRAM vatten i dl?

b) eller... vad blir det mesta som är i gram i dl?

c)"kör degen på lågt varv" Que? Behövs en bakmaskin? Har ingen...

d)hur håller man vattnet KOKANDE i en kall ugn? Platta i specialmade bageriugn? Eller uppkokat vatten som man ställer in?

e)jajust, var får man tag på klippt råg?

Jag menar INTE att vara otacksam (den här gången heller) men det här låter SVÅRT att göra hemma hos mig även om motivationen var 100%.

Jag tror jag börjar med mamma Nillas och ulrikajs och så får vi se vad de degarna blir av först.

TUSEN TACK i alla fall alla raringar för er tid och kunskap!

Degiga kramar Jannika

ps Vill bara berätta att vi idag bakat FANTASTISKT goda lussebullar tillsammans jag och alla tre barnen så jag är inte helt förlorad... ds
Skriv svar

Återgå till "Klistrade favorittrådar"