Åttamånadersbebis, vaknar åter ofta efter förkylning...

Barnavårdsforum. Standardmodellen och andra råd och dåd i Barnabokens anda
Skriv svar
Åttamånadersmamman
Inlägg: 27
Blev medlem: lör 19 jan 2019, 09:09

Åttamånadersbebis, vaknar åter ofta efter förkylning...

Inlägg av Åttamånadersmamman »

Hej!

Vi har en glad 8 månaderstjej här hemma. Har jobbat med rutiner tidigt (dock ej enligt barnaboken med buffning och liknande) men däremot med ordningen: mat, aktivitet, sömn. En hel del aktivitet på dagarna både inne och ute för vår tjej samt för oss som familj där hon får hänga på. Vår tjej sover i egen säng i eget (mörkt) rum.

Har haft mycket besvär med förstoppning så vi jobbar med både olja, katrinplommon, päron och extra vatten. Har tyvärr även behövt börja med laktulos sista tiden så hon har minst sagt en känslig mage (alltid haft förstoppningstendens från och till). Även mjölkallergiker så vi tvingas använda ersättning för att blanda vår välling så hon får i sig tillräckligt med kalcium osv.

Sover som en klocka på dagen (somnar mycket trött men oftast utan protester och är en glad tjej när vi väcker henne), har även kunnat sova hela natten utan mat och hjälp på natten sista perioden innan förkylningsperioderna jag kommer beskriva nedan (dock länge vaknat från och till i perioder när förstoppning och gaser varit som mest besvärande). För två månader sedan började första rejäla förkylningen med hög feber, tät näsa och slemmig i bröstet. Pga att vi fortfarande (tyvärr) har sömnstöraren nappen, blev det otroligt svårt för vår lilla tjej att somna om själv (hon kan lätt hitta napp och stoppa in den själv men vaknade av att hon var så tät i näsan). I kombination med detta har hon haft mycket förstoppningsbesvär och gaser i magen. Så den här perioden har vi pga oändligt många uppvak, valt att lägga över henne till oss när hon vaknat onöjd tillräckligt många gånger för att vi ska få någon sömn i huvudtaget. För några veckor sedan var hon i fas med både mage och förkylning och hon kunde åter sova hela nätter i en egen säng utan vår hjälp och mat. Dock kom febern igen härom veckan, åter slemmig i bröstet och tät i näsan. Denna gång tappade hon aptiten och ville endast äta 3 mål dagtid istället för hennes vanlig 5. Hon började nu vakna mer på natten hungrig och vi har åter fått ge henne nattmål. Till saken hör att hon under sista veckorna lärt sig från att masa -till att krypa, hon har lärt sig att sätta sig själv upp, hon har lärt dig att resa sig upp mot möbler och att säga mamama och papapa -så utvecklingen har varit enorm trots förkylning. Nu är hon på bättringsvägen (ej bra ännu), och vi har åter jobbat oss till halva portioner lunch och middag men hon fortsätter att vakna mycket på natten när hon ställer sig upp i sängen och kryper runt, trots ett fullt nattmål. Ibland går det att få henne att somna om i egen säng men vi upplever att det kryper i kroppen för henne, och tålamodet tar slut för oss, så vi lyfter tillslut över henne till bredvid oss i vår säng efter tillräckligt många omsövningar och då somnar hon lättare om (skall så snart vi kan slutas med såklart).

Tips på vad vi kan göra? Ändra sovrutiner på dagen så att hon sover tyngre under natten?
Öka på mängden mat på natten en period tills det vänder? Ändra något annat?

Hennes schema ser ut såhär idag:
7.00 vakna 200 ml ersättning/välling
9.00 sova 45 min
10.30-lunch (mat)
12.00 sova 1,5 timma
13.30 gröt
16.00 sova 20 min
16.45 middag (mat)
18.15 Bad/bus, ersättning/välling 200 ml, bok
19.00 Somnar direkt

/Åttamånadersmamman
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Åttamånadersbebis, vaknar åter ofta efter förkylning...

Inlägg av TorsMamma »

Hej och välkommen! :D

Ang magen, har ni provat köra med sempers magdroppar och även med saft från ekologisk ej pastöriserad surkål? Immunförsvar och magen börjar med probiotika.

Sen är nog mitt tips att ni inför en andra frukost så ni kan skjuta på lunchen närmare långluren ordentligt. Lägg bara in andra frukosten efter typ 30 min. Ni kan äta den ihop.

Ang. kryp på natten, har man energi att krypa runt på natten har man inte gjort av med nog om dagen. Hon behöver vara fyskiskt aktiv rejält om dagen! Dels ute 1 tim fm och 1 tim em, utan att sitta i vagn eller gunga denna tiden. utan helst ut i skogen och krypa lite själv, klänga lite osv...

Sen på dagen, ner på golvet! Förlägg alla sysslor på golvnivå, se till att hon ålar och kryper hela tiden inne och inte sitter eller har gåstol. Hon behöver däremellan rejält med social delaktighet, läs om denna i barnaboken!
Är alla behov av mat, sömn och stimulerande utveckling tillgodosedd kan man sova gott om natten.

Sist och detta har du själv insett, ni har dragit in varjen och sagt i handling att du håller på att DÖ om du inte sover hos oss mellan oss. Här är det attityd som gäller och att våga ta lite motstånd för att hon skall kunna göra framsteg måste ni göra baksteg.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Skriv svar

Återgå till "Späda barn och små (nyfödd till 1år)"