Hela världens mat.

Kackelforum för er ömma föräldrar med internationellt perspektiv
Skriv svar
miniz
Inlägg: 2164
Blev medlem: sön 20 aug 2006, 17:07
Ort: Frankrike

Hela världens mat.

Inlägg av miniz »

Mat är spännande! Och gott! Och kul!

Nu skulle jag gärna vilja ha/dela med er recept och hemsidor i ämnet.
Mexikansk, japansk, kinesisk, thailändsk, indisk, marrokansk - you name it, I eat it!

För i min bookmarkslista finns en sa bra hemsida att den kan inte bara finnas hos mig!
http://www.thaitable.com/

Det är en thailändsk dam som bor i USA. Hon gör sin mammas recept fran när hon var liten och bodde i Thailand. Sidan är bra, med bilder av processen och produktet. Me like! Min favorit är laab.

Nu vaknar lillen.
Kram
fem älsklingar
nov-03, sep-05, feb-08, feb-10 och nov-12.
miniz
Inlägg: 2164
Blev medlem: sön 20 aug 2006, 17:07
Ort: Frankrike

Inlägg av miniz »

Och jag gar pa bara :lol:
Här är en japansk nudelsoppa gjord av min japanska vännina!
Sa enkel och sa god!

Mikas suppe

Vann ca 2l
Tofu
En neve bok choy
2 tsk kyllingbuljong
2-3 msk potetmel
salt og pepper
3 egg
sesamfrø et par msk.
bean noudle ca 100 gr.

krydder på bordet:
chili sas
vineager

Kok opp vann med buljong, tofu og krydder.
Rett før servering legg i bok choy og nudler,
etter det potetmel og sesamfrø og rør forsiktig ner blandet egg.
Pent...

Den blir pa norska för jag orkar inte översätta, ni förstar nog!

Ett litet tips! :idea:
När jag ska göra mat och det är nagon okänd ingrediens gar jag pa google,
söker efter varan och sedan väljer jag images helt uppe pa vänster sida.
Försök med bok choy!
fem älsklingar
nov-03, sep-05, feb-08, feb-10 och nov-12.
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Då slår jag ett slag för mat från mellanöstern osv...

Hommus
1 burk kikärtor
1,5 msk tahin (sesampasta)
3 msk citron
1/2 tsk vitlök riven
salt
nästan 1 dl olivolja
späd med vatten

mixa alla ingredienser och späd med vatten tills det precis går runt i mixern. Klart. lägg i skål och gör en vallgrav med sked och häll i olivolja strö över lite paprika pure.

Falafel -köper jag färdig

tandorikryddad kyckling
kyckling file
tandori krydda pulver
Oliv olja
salt

Blanda krydda, olja och salt. Lägg ihop med kyckling i påse och marinera, gärna över natten.

Stek och servera med pitabröd.

youghurt sås (jag gör min på typ turkisk yoghurt, vatten/(soya dryck utan socker och salt), vitlök och salt)

Tabbouleh
1/2 recept dinkel cous-cous
4 mogna tomater i små tärningar
1 hel skalad gurka i små tärningar
4 finskurna vårlökar, gröna delen (går med purjo)
2 krurkor persilja,
1 kruka finhackad helst färsk mynta
Svartpeppar, salt
saften av 2 citroner
1 dl fin olivolja

Blanda bulgur med tomat, gurka och persilja och mynta. Låt stå 30 min i kylen så bulgur mjuknar tillsätt de övriga ingredinenserna - enl. egen smak.

Baba ghanoush
3 medelstora fasta auberginer
3 msk tahin
saften av 2-3 citroner
2 vitlöksklyftor krossade med lite salt
2 msk olivolja
(3-4 msk avrunnen yoghurt naturell)
Persilja, färsk mynta eller grantatäppelkärnor till dekoration.

STick auberginerna med en gaffel så den inte spricker. Grilla dem ihela i ca. 25 min, vänd ofta. Skala och skär av skaften medand de änn u är heta och låt dem rinna av i durkslag. Skär bitar och mosa dem med savmixer, inte för fint. Rör ner övriga ingredienser.
Serveras som hommus med trianglar av pitabröd.


Dekoration:
Oliver, vindolmar, rostade pinjenötter, yoghurt, snack paprika

(ursäkta stavfel, har suttit och skrivit av för hand.... orkar inte kolla alla...)
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Ewa
Inlägg: 4900
Blev medlem: tis 04 apr 2006, 14:45

Inlägg av Ewa »

Mums för mellanöstern, säger jag med. Persisk och libanesisk mat - yum yum. Och vet du, Torsmamma - tabbouleh blir jättegott på quinoa också. För dig som inte ska ha i dig spannmål. Falafel är jättegott att göra själv också. Och man kan variera kryddningen efter behag. Och även göra varianter på röda linser. Gott med färsk hackad koriander, spiskummin, paprikapulver, vitlök och sedan forma biffar och fräsa i olja. Behövs inte ägg heller. Håller ihop fint ändå.
Mamma till Stora guldklimpen född april -04 :heart: & Lilltufsan född feb -06 :heart:
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Ok, här kommer den ENDA italienska tomatsåsen som jag tycker om, gillar inte det annars, men denna... =P~

Italiensk Tomatsås
1 kg plommon tomater
2 dl rödvin
:arrow: Koka och sila
1 kinesisk vitlök pressad
2 gula lökar
1-2 msk tomat pure
:arrow: sautera i 1 1/2 dl olivolja
1 tsk socker
grönskaks buljong pulver
1/2 dl färsk oregano
1/2 dl färsk basilika

Blanda ihop allt typ och lägg sist i örterna när såsen är som du vill ha den. Typ...

Indiskt ris

Basmatiris 5 dl ris 10 dl vatten
Lök
Halv påse saffran
Kardemumma Hel
Halv kanelstång
4 lagerblad
hönsbuljong 1/2 dl
nötter
russin
Citron i skivor

Tyvärr har jag inte skrivit HUR man gör :roll: :oops:
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Skriv svar

Återgå till "Hela världens barnaboksforum"