Vagning

Barnavårdsforum. Standardmodellen och andra råd och dåd i Barnabokens anda
Skriv svar
Clarasmamma
Inlägg: 34
Blev medlem: tis 09 aug 2016, 11:41

Vagning

Inlägg av Clarasmamma »

Hej

Jag har börjat SM för 6 nätter sedan (onsdag och idag är det måndag) . Vi har valt vagningen som verktyg för min dotter är 11 veckor gammal

Jag ville bara stämma av lite för jag känner att jag får det inte till att funka helt för oss [-o< :cry:

Jag förstod det som att i början skulle man vara där och vagna direkt när hon grät– är detta fortfarande fallet? Jag känner att hon gråter mer nu är in början… :( Skall man vagna varje skrik med drag? Idag på kvälls luren (16.45-17.45) så låg hon tyst i 10min, sedan grät hon i 35min då jag vagnade och så sov hon de sista 15min :cry: :cry: . Det gjorde så ont i hjärtat hella den tiden och att sedan väcka henne men vill verkligen hålla på tiderna och inte använda +/-15min nu i inkörningsperioden. Bytte nämligen schema (12-45-2-45) i lördags, 3 dagar sedan. Min dotters stora problem har i och för sig alltid varit att sova under dagen. Hon har alltid varit bra att sova på natten sedan hon föddes har hon bara vaknat 2-3 gånger per natt och nu med SM är vi nere i 1 gång! =D>

Jag fick bra tips av MamaA att göra 4-8 drag, max 16 så det försöker jag hålla mig till men kan jag också ta en paus om hon skriker hysteriskt och jag har gjort 16 drag? Jag tror jag läste att man kunde göra så med buffning och vänta efter man har räknat till 32 är det samma med vagningen?

När jag vagnar så tar jag i. Jag skjuter från med ena handen och fånga upp med andra. Och jag försöker inte dra så jätte många drag och de är kraftfulla, bestämda och snabba. Jag har haft träningsverk i båda armarna sedan vi började med detta. Min dotter åker fram och tillbaka med kroppen i vagnen så jag tror verkligen inte att jag gör det för mysigt och lugnt för henne, tvärt om, tar jag i för hårt? :oops: :cry: Och jag stannar så fort hon är tyst.

Tack för ni tog er tid och läste och alla tips och råd mottages tacksammt :heart: Det känns jobbigt idag

Ps. jag har läst AW SHN boken om vagning, AWs sida, Hur man undviker vaningsträsket där SusanD och TorpSara

Kram

Clarasmamma
Clarasmamma

Clara född 26 maj 2016. SM påbörjad 10 augusti 2016
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Vagning

Inlägg av mamaA »

Hej!

Nej du ska inte vagna varje skrik, definitivt inte, det är tiden mellan du verktygar som är superviktig för att vagningen ska ta. Jag brukar säga att du ska räkna tyst till MINST dubbelt så mycket som du vagnar innan du ingriper igen, gärna mer. Gör man för ofta så har den ingen effekt alls utan hon börjar skrika varje gång du släpper vagnen.

Misströsta inte, ni har knappt hållt på en vecka vilket är jättekort för att införa nya rutiner. Inte ens kurade barn är helt inskolade på en vecka. Vi som kör sm från början brukar ha fått till en bra rytm runt ca 3 månader men då har vi gjort det sen födseln och fått jobba hårt på vägen dit. Ha tålamod, ni kommer att lyckas, det gäller bara att komma över övertötthetscykeln som hon hamnat i så hon kan sova ordentligt. Förhoppningsvis kommer de längre nätterna att hjälpa en del. En tanke är att ibland så får man improvisera lite för att bebis ska komma förbi övertöttheten och sova alla sina pass. Tex genom att ta alla lurar på promenader ett tag, i alla fall de som krånglar. Kan hon somna själv på vissa lurar? Är det bara sista som hon inte somnar? Om hon somnar själv kan du gå när hon somnat bara för att hålla henne sovande över skarven så hon sover hela passet. Hon behöver verkligen frisk luft också för att sova gott :D .

Hur ser dagarna ut? För att bebis ska bli härligt trött krävs det passiv/aktiv socialdelaktighet. I den här åldern kan det vara att ligga mitt i sängen medan mamma/pappa byter lakan, att titta på när tvättmaskinen snurrar sittande i famnen eller babysitter, att få tända ljusknappar, babysitter på diskbänken eller om du har stokkestol med babyinsats(superbra) när du lagar mat. Mina killar, speciellellt min äldste har fått vara med och laga mat sen de var små. Träna magläge på golvet, kanske spegel framför eller någon kul leksak. Ta av strumporna för bättre grepp, även om hon inte ålar än. Vakentiden är nyckeln till att lyckas med sovningen, är du med?

Kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Clarasmamma
Inlägg: 34
Blev medlem: tis 09 aug 2016, 11:41

Re: Vagning

Inlägg av Clarasmamma »

Hej MamaA

Tack för ditt svar! Ok, då är jag mé! Så är det bara i början man måste svar med en gång när de gråter?

Jag vet inte om hon somnar själv för jag har sjalen för så jag kan inte se henne men jag tror inte att hon somnar själv för jag måste vagna vid varje tupplur och läggning. Jag vet dock att hon ofta somnar själv efter nattmålet

Kan jag också gå ut på promenad även om hon inte somnar själv? Så jag vagnar hemma och väntar 10 minuter innan jag går ut? Funkar det?

Hennes 1sta tupplur 9.45-10.45 sover hon i snitt ca 30min. 2ndra 12.45-14.45 sover hon i snitt ca 70min och 3dje 17.45-18.45 igen ca 30min. Hon är inte alltid ledsen eller gråter utan ibland ligger hon bara tyst i vagnen. Nu har jag tyvärr plockat upp henne 2 gånger när hon har varit ledsen för att det var dags att vakna så att jag respekterar schemat. Annars försöker jag att hon skall lugna sig och när hon har varit tyst i 20sek plockar jag upp henne – är detta rätt?

Under vaken tiden så håller jag Clara vaken och hon är delaktig i det jag gör som du säger när jag lagar mat, äter frukost, lunch och middag, viker tvätt, stryker etc och då sitter hon i babysitter (vill så gärna ha Stokke stolen :wink: ). Jag leker även med henne med olika leksaker som gör ljud (spelar, prasslar etc), ligger på magen, är i sitt babygym, läser för henne i hennes böcker, sjunger sånger för henne men lyssnar också på musik både vanlig och klassisk. Vi tittar också på OS :wink:

Kram
Clarasmamma

Clara född 26 maj 2016. SM påbörjad 10 augusti 2016
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Vagning

Inlägg av mamaA »

Hej!

30 minuter på fm och em luren tycker jag är ok men långluren behövs det sovas mer och då kanske promenaden kan hjälpa. När du inte behöver verktyga längre när du har lagt henne får vi väl tolka det som hon somnat så då kan du gå men inte om hon skriker/ gnäller helst.

Om hon är ledsen när det är dags att plocka upp henne kan det ibland hjälpa med något rejält ljud för att avleda uppmärksamheten så hon tystnar. Jag brukar t.ex slamra rejält vid diskmaskinen och sedan susa in i rummet med ett glatt "dags att vakna!" som jag inte hade märkt att det skriks.

Stokkestolen är fantastisk, enda minuset är att den är jobbig att rengöra :wink: . Jag hade babyinsatsen till lillebror och det var kanonbra att kunna ha honom i bordshöjd med resten av familjen. Mes storebror använde vi babysitter jättemycket men nu behövdes det knappt. Det är ju en stol som man har i många år så det är en bra investering.

Det låter som ni har jättebra socialdelaktighet :D . Lite utevistelse när hon är vaken också bara så hon får se världen skulle vara toppen!

Kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Clarasmamma
Inlägg: 34
Blev medlem: tis 09 aug 2016, 11:41

Re: Vagning

Inlägg av Clarasmamma »

Hej MamaA

Tack för svar :heart:

Ja precis när hon är tyst kan jag ju bara uppfatta som hon antingen sover eller bara ligger och chillar

Bara så att jag är med; så i morse på fm sovstunden så sov hon 9.45 till 10.15 när hon vaknade med ett skrik (inte dröm skrik), jag var där direkt och vagnade – är detta korrekt? Och om hon är tyst en längre stund (längre än vagna x 2) och sedan börjar hon gråta igen skall vi vara där igen? Eller låta henne gråta en stund? :cry:

Ok, mne jag är väldigt tveksam till promenad för vad skall jag gör jag om hon kommer i den vanan? Skall jag inte fortsätta lite till med att bara ha henne inne i vagnen stillastående? Jag vill inte att hon skall få några dåliga vanor

Bra tips med ljudet, det får jag prova :D

Vi promenad till affären i förrgår och jag hade henne i sele på magen men hon somnade hela tiden så inte så bra men håller med hon måste får frisk luft! Får gå ut i trädgården med henne och lägga henne på filt, lite mag tid ;)

Kram
Clarasmamma

Clara född 26 maj 2016. SM påbörjad 10 augusti 2016
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Vagning

Inlägg av mamaA »

hej!

Om hon är tyst en längre stund kan du ingripa igen men det måste ha gått en längre stund än dubbelt så länge sen du vagnande sist. Om hon skriker, du vagnar, hon fortsätter skrika, DÅ väntar du tills du har räknat klart men när det är "ny" situation även om det är i samma lur så är det ok.

Min tanke med promenaden är att få in hennes sömntimmar och få bort övertröttheten så att hon sover bättre på alla pass sen. Det är inget som man gör särskilt länge, kanske en vecka och eftersom hon somnar själv så bör det funka. Ibland måste man trixa lite för att komma rätt och övertrötthet är inte att leka med. Du gör såklart som du vill, det är bara en idé.

kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Clarasmamma
Inlägg: 34
Blev medlem: tis 09 aug 2016, 11:41

Re: Vagning

Inlägg av Clarasmamma »

Hej MamaA

Ok, och om hon vaknar under prommenaden och är ledesn (gråter och skricker) vagnar jag då eller fortsätter jag bara att gå? Kanske ändå provar detta idag på lunch luren 12.45-14.45

Kram
Clarasmamma

Clara född 26 maj 2016. SM påbörjad 10 augusti 2016
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Vagning

Inlägg av mamaA »

Hej!

Svår fråga, så länge vagnen rullar brukar det vara tyst oftast :-k . Först hade jag nog provat att köra lite extra gungigt, gärna ut på grus och kullersten eller med lite extra gung om din vagn har bra fjädring. Annars är det bara att stanna och vagna och sen fortsätta som ingenting.

Kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Clarasmamma
Inlägg: 34
Blev medlem: tis 09 aug 2016, 11:41

Re: Vagning

Inlägg av Clarasmamma »

Hej MamaA
Tack! Vi gick på prommenad igår :) . Hon somnade 12.45 hemma och så gick jag ut 13.15 så att vi skulle vara rullande efter hon hade sovit i 30 minuter för jag tror det är en av hennes skarvar. Hon vaknade och grät lite men jag rullade på (som du skrev jag skulle göra) och behövde inte vagna. Hon sov hela 2h :) =D>
Nu sover hon förmiddags passet och hon somnade/blev tyst på 5min, jag hoppas att hon sover ända fram till 10.45
Kram
Clarasmamma

Clara född 26 maj 2016. SM påbörjad 10 augusti 2016
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Vagning

Inlägg av mamaA »

Härligt =D>

Ibland måste man ta till lite alternativa lösningar för att nå målet även om det tar emot :wink:

Kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Skriv svar

Återgå till "Späda barn och små (nyfödd till 1år)"