2 månaders frågor

Barnavårdsforum. Standardmodellen och andra råd och dåd i Barnabokens anda
Skriv svar
matte9d
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 23 okt 2014, 19:48

2 månaders frågor

Inlägg av matte9d »

Hejsan!

Första inlägget här. :)

Vi en har en son Arvid om fyller 2 månader idag. Vi har flera frågor på lager men börjar ändå med en som är mycket konkret.

Arvid både ammas och äter ur flaska. Vi undrar dock över hur man bör lägga upp ätandet under den vakna tiden mellan sovandet. Vi har läst i barnboken om hur man först ge mat ur ena bröstet, sedan rap sedan mer från samma bröst och så samma procedur med andra bröstet. Ifall vaken-tiden är totalt 2 timmar efterstävar man då att ge all mat i början av denna vakentid och sedan eventuellt bara lite till innan det blir dags att sova på nytt eller hur gör man?

Nu har Arvid ätit som ovan ur båda brösten och sedan socialiserat tills det blir dags att sova på nytt, men då är han väldigt hungrig igen och då äter han mycket (det märks särkskilt på mängen han äter just innan han går o sova igen om han äter ur flaska). Vi upplever att det då blir som två gånger mat under amma vaken-tid. Samtidigt blir det inte tre timmar mellan ätandet (vilket lär vara ideal) utan bara två timmar eftersom han vaknar upp efter två timmar igen och har ätit nyss innan han började sova.... Det samma gäller då Arvid äter ur flaska. Då äter han ca 150 ml under början av vakentiden. I slutet kan han lugnt äta 100 ml till...

Tacksamma för svar. :) Sedan återkommer vi till sömnproblem och tidsschema. :)
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av annawahlgren »

:D Välkommen är du :wink: :lol:

Grattis till lille Arvid, och särskilt i dag på Stora Bemärkelsedagen! Två månader betecknar ofta en gräns, en "landning", där lilla tillvaron stabiliserar sig för alla.

Det var ju en riktig drömätare ni har! Strålande! Skönt!

Reflektionen är riktig - han lägger upp en meny på tio mål om dagen i stället för fem... Och så kan vi nog faktiskt inte ha det :mrgreen:

Han ska fortfarande ha förrätt, varmrätt, dessert och kaffe med kaka, men det hela ska klämmas in på en och en halv timme nu. Han får lägga ner besticken medan han äter - ta en kort paus för eventuell rap, vill säga, medan han äter på samma bröst - men pauserna mellan rätterna får inte överstiga 15 min, alltså en kvart. Tänk er ett fyrarätters krogbesök ni själva gör! Man vill inte vänta FÖR länge på varmrätten, sedan man ätit förrätten. På efterrätten kan man vänta lite längre, men inte hur länge som helst. Och kaffet med kaka tar man gärna så fort bordet dukats av. Om du förstår :lol:

"Schemat" 2-2 är utmärkt nu, men själva ätandet ska alltså vara avklarat på 1,5 tim. Sedan vidtar en sista vaken halvtimme (det är som ni vet viktigt att han INTE somnar eller slumrar minsta lilla under "målet", de vakna två timmarna). Då förevisar ni Världen med allt vad därtill hör! (Nåja...Lite i taget, kanske!) Sedan ska han läggas och somna själv, är meningen. Knockout-slurken är ju - ska vara - borta sedan länge.

Möjligen blir han lite sur i början för att han inte får äta igen det sista han gör innan han somnar, men då får ni hälsa från mig och tala om att han tvärtom ska vara tacksam för att han får äta så länge som hela en och en halv timme! Egentligen skulle han nämligen vara nere på en timme nu. Eller nästan. Inte riktigt.

Men nu är vi snälla, hmhm, och styr upp det hela gradvis. Han äter så bra, och så mycket, att han på ingen tid lär sig njuta alla rätterna inom utsatt tid och med trevliga pauser emellan, plus lägga ner besticken några gånger. Men den sista halvtimmen ska vara hel och ren, om man säger. Så föreslår jag att ni gör i två veckor ungefär. Efter det, när han somnar vackert själv utan knockout-slurk, drar ni ner måltiden (i ordets rätta bemärkelse) till en timme och en kvart. När han sedan uppnår den vördnadsvärda åldern av tre månader, siktar ni på en timmes ätande per mål, inte mer. Det klarar han galant.

Och kom ihåg - ge alla nyheter fem eller sex dagar på sig att landa, innan ni ens funderar på att utvärdera en förändring! Det tar tid lite tid att lära sig (mat)klockan :roll: men er lille Arvid verkar inte vara den som behöver övertalas särskilt länge!


:heart: O:) :heart:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
matte9d
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 23 okt 2014, 19:48

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av matte9d »

Tack för svaret!! Det är inte att undra på att lilla Arvid växer till sig så det knakar :D Vi ska försöka få ordning på ätandet nu. :wink:

Vi kör för tillfället schemat 2-2 med en längre 3-timmars vakentid innan sömn för natten. Hur gör man i praktiken i den längre vaken-tiden. Ger man även då all mat inom 1,5 timmar eller ger man lite mera innan han somnar?

Hur gör man då sedan med flaska? Vi upplever att han äter flaskinnehållet på noll-tid. Vilka mängder ska man sikta in sig på i ml nu när han är 2 månader?

Vid tremånader och en timmes ätandet, väntar man då en halv timme efter att han vaknat med att börja så att han är vaken en halv timme innan och en halv timme efter ätandet?
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av annawahlgren »

:D Låt ingen lura i er att han ökar "för mycket" i vikt, bara! Det kan han inte.

1) Mycket bra med 3 tim vakentid inför natten. (Pallar han verkligen det? Redan? Starke Arvid :P ) Då kan ni införa 1 tim 15 min redan nu - men bara där - så att han får sina fyra rätter på en timme och en kvart (högst). Före läggningen för natten får han sedan en s k nattslurk, från flaskan. Ge honom sista kvarten där att äta på. Det räcker förmodligen för att han ska hinna klämma 150 ml. Och vill han ha hela 180 ml, så be my guest :wink: :lol:

2) Vi vet inte hur mycket han får i sig via amningen, men vill ju att han ska hålla liv i mjölkproduktionen ordentligt, så betrakta flaskan som tillägg, inte huvudföda. Jag skulle göra 150 ml och se vad som estimerades. Det kan vara olika från mål till mål. (Mer till kvällen, då brösten är tröttare.) Huvudsaken alla kategorier är att han blir MÄTT!

3) Det där beror på schemat ni skisserar nu. Mätt och belåten sedan sist, om man säger, kan han absolut vänta en halvtimme på maten, om ni (schemat) tycker det. Vad ni än hittar på bör ni vara konsekventa - tydliga och regelbundna - för nu söker lille Arvid återkommande rutiner. Det betyder inte att alla mål måste se likadana ut; det gör ju inte kvällsmålet t ex (med nattslurken så pass tätt inpå). Men de bör vara sig återkommande lika, dag för dag (och natt för natt). Förstår du? 2 tim vaken, 2 tim sova, äta under 1 tim 15 min (sedan 1 tim). Det är ramen. Inom den finns all flexibilitet :P


:heart: O:) :heart:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
matte9d
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 23 okt 2014, 19:48

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av matte9d »

Hej,

Jag tänkte nu återkomma med lite fler frågor så här några veckor senare. Arvid har nu fyllt 3 månader. Han är stor (7,4 kg) men följer sin kurva. Han sover nu 10 timmar per natt (från klockan 21 till 7) utan större problem (ibland sover han t.o.m. "över" ifall vi glömt att lägga på väckarklockan! :)

Vi har nu övergått nästan helt till mjölkersättning, av olika anledningar. Det är om detta jag har några frågor.

Hur mycket mat ska man ge åt "lille" arvid i det här skedet per gång? Hur gör man med standrad metoden då han är villig att äta upp allt i ett kör (inte så som med brösten då man först ger ena.. rapar..sedan andra osv). Arvid kan ta 200 ml eller ibland lite mer i ett kör på 15-20 minuter (tycker jag åtminstone.. minns inte riktigt hur länge det tar men rätt snabbt går det i jämförelse med amningen). Gör man då så att man ger allting i ett kör i början av vaken-tiden och ger sedan inget mer innan han går och sova igen? Hur mycket mat per gång är normalt att ge? Hur ser standardmetoden ut i det här fallet? :)

Tack igen - ni är en ovärderlig hjälp!
matte9d
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 23 okt 2014, 19:48

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av matte9d »

Tillägg till ovan..

Så här ser vårt schema ut för Arvid. Han sover väldigt gott om nätterna men vill helst inte alls sova på dagarna. Vaknar hela tiden. Är det något som är fel på vårt schema?

7-8:30 vaken
8:30-10 sover
10-12 vaken
12-14 sover
14-16 vaken
16-18 sover
18-21 vaken
21-7 sover


:)
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av TorsMamma »

Hej Matted,

Lille Arvid har ju blivit 3 mån nu så att införa ett 3 mån schema skulle jag aboslut göra. Samt öka målen. 200 ml är för en 2 mån så mer mat!! :lol: :lol:

En 3+4 mån brukar man säga skall ha 16 tim sömn/dygn och då brukar ett 12+45+2+45 schema passa många bra. Precis som du beskriver vill/kan han inte sova lika länge på dagen längre och då är det skönt med bara 1 lång lur att "jobba" på tycker jag.

Inför du 12 tim natt kan han gott också behöva ett nattmål, detta kan du ge när du själv lägger dig säg runt 21-22-23 tiden. Men samma tid varje natt, tratta in flaskan in sömnen och mata, rapa och lägg. Allt på max 20 min.

Ang. matningen på dagen tycker jag att du kan göra så att du matar säg 20 min pausar och rapar ordentligt för att sen göra en Påfyllning inom 45 min. Vissa är snabba av sig. :wink: :D

Hör av dig om du vill bolla schema eller har andra frågor.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
matte9d
Inlägg: 5
Blev medlem: tor 23 okt 2014, 19:48

Re: 4 månaders frågor

Inlägg av matte9d »

Hej igen!

Arvid har vuxit och fyllt 4 månader (för en 1 och en halv vecka sedan). Har är också storvuxen. 8,5 kg trots att vi fram till 4 månader endast gett bröstmjölk och ersättning. Sedan 3 månder endast ersättning.

Vi skulle gärna få lite mer input på mat-mängder och schema.

Arvid sover rätt bra, ca 11 timmar per natt och sedan han fyllde 4 månader (och på uppmuntran av barnrådgivninge) har vi börjat ge frukt och gröt. Det var rådgivningen som ansåg att det kunde vara bra att börja med tanke på vikten och att det annars blir så stora mängder mjölk/ersättning.

Schemat ser för tillfället ut så här:

Vaken 7:00-8:30 (ersättning ca 210 ml)
Sömn 8:30-10:00
Vaken 10:00-12:00 (en frukt-burk + ersättning ca 100 ml)
Sömn 12-14:00
Vaken 14-16:00 (ersättning 240 ml)
Sömn 16-16:45
Vaken 16:45-20:00
Under den sista vaken-tiden äter han osockrad gröt (som man köper i butiken för barn) klockan 17 (ca 1dl vatten + 1 dl pulver) samt direkt därefter 100 ml ersättning. Under denna vaken tid blir han också allt som oftast allt för trött och läggs en stund att sova vid 18:30 (ca 10-20 min).
Sömn 20:00-7:00

Under nattsömnen har han under den senaste veckan börjat vakna vid klockan 3:30.. och sedan på nytt klockan 5:30. Vid det första vaknandet klockan 3-tiden är det lätt att få honom att fortsätta sova men vid 5:30 får man hålla på en god halv-timme innan han somnar på nytt.

Ger vi för lite mat? Sover han tillräckligt? Här bör också noteras att Arvid fick tänder för några dagar sedan (vilket säkert kan inverka en del).

Överlag verkar schemat fungera utmärkt (och Arvid är nöjd) fram till gröten vid 17-tiden. Resten av kvällen är rätt tung och han bör underhållas hela tiden så att han inte gnäller och gråter. Han verkar rätt hungrig på morgonen då han bara dricker mjölk. Borde man kanske ge något annat då och borde man ge något annat än gröt till kvällen?
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: 2 månaders frågor

Inlägg av mamaA »

Hej!

Min kille är lite över tre månader och hans matintag ser ut så här:

8.00 Gröt på ca 0.75 dl vatten + lite ersättning som påfyllning.

11.30 ersättning 170 ml + lite frukpuré

15.00 ersättning 170 ml + lite fruktpuré

18.00 matpuré på sötpotatis, 4 istärningar + halv mosad banan. 60 ml ersättning som nattslurk.

I både gröten och purén blandar jag i kokosolja för att få i lite extra fett. Jag tror att ni skulle behöva lägga till ett mål med matpuré också för att få magen mättare. Jag har gått över till tvåan i ersättningen och upplever att den mättar bättre än ettan. Sen att det står sex månader på den tar jag med en nypa salt :wink: .

Här är det också ganska gnälligt på kvällen om det inte bjuds på underhållning men kvällsbadet med storebror är poppis liksom att läsa bok tillsammans. Varför inte lägga en timme tidigare på kvällen så att ni får tolv timmars natt?En minilur så nära läggning är inte bra och får ni en gladare bebis. Med lite mer mat klarar Arvid det galant,

Kram
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Skriv svar

Återgå till "Späda barn och små (nyfödd till 1år)"