2.5 år. Vart ska jag börja?

Samtalsforum med barnen i fokus
Skriv svar
Kimchi
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 07 jun 2010, 12:09
Ort: Seoul

2.5 år. Vart ska jag börja?

Inlägg av Kimchi »

Hej alla fina mammor (och pappor)!

Jag tror vi har kommit in i en riktig trotsperiod och sitter just nu och kliar mig i huvudet. Hur gick det här till? Jag känner det som om jag har släppt det mesta vad gäller barnuppfostran eftersom jag är trött och utsliten.

Jag är hemma deltid med vår son som är 2.5 år. Han går en förskola ca 15 timmar i veckan och gillar det verkligen. Att vara hemma med mamma är mindre roligt, och verkar bli allt tråkigare ju äldre han blir. (varför skaffade vi inte syskon direkt?? :roll:

Han har tidigare varit glad i att städa och hjälpa till, men nu är det bara nej nej nej, kastar saker, visar med armarna att han blir arg när jag säger att det är dags att plocka undan.

Ensamlek är en annan del som verkligen inte fungerar. Han ska underhållas i stort sätt hela tiden och det är han som ska bestämma vad vi ska göra. Han är rädd för att vara ensam, och blir väldigt orolig tex när han vaknar och är ensam, när han inte har koll på vart vi är någonstans. Han vill inte ens gå upp eller ner för trappan ensam. Jag vet inte vad han är rädd för egentligen, men han har alltid haft problem med att vara ensam, ens för ett par minuter.

Får han inte som han vill blir han arg. Han gnäller, gnäller och gnäller tills mina öron ramlar av. Jag hatar gnäll, även mitt eget! Pust.

Jag tror att jag har varit dålig på att ge klara och tydliga besked på vad som ska hända under dagen, vad som händer om man gör si eller så och dålig på att verkligen hålla fast vid det som sägs. Efter mina öron ramlat av och mina byxor är halvvägs nere orkar jag inte och ger ibland efter, eller försöker förhandla.. om du gör si, så gör jag så.. verkar inte fungera..

Sömnen är ett annat bekymmer. Vi lyckades kura honom när han var 10 månader, men efter två månader, då vi var tvugna och bo hos mina föräldrar under en längre tid så sket sig allt och efter det har vi aldrig hittat tillbaka. Nu sover han i sitt rum på en madrass och behöver nattas av mamma och pappa som ska ligga brevid. Han vaknar ibland om nätterna och har ofta svårt att somna om. Han är då väldigt envis och får han inte osm han vill (tex mjölk eller att vi ska sova brevid) så kan han vara vaken tills morgon.. alltså 4-5 timmar.

Jag har tänkt att ta tag i allt detta efter jul och nyår eftersom vi kommer ha en massa släktingar på besök under 3 veckor.

Vart ska jag börja? Har beställt Barnaboken, men vill gärna sätta igång på en gång med något för att se att det utvecklas åt rätt håll!

Är tacksam för all hjälp jag kan få!

Kram
Juli 09. Kurad vid 10 månader
Acnaib
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1237
Blev medlem: sön 07 jun 2009, 12:40

Re: 2.5 år. Vart ska jag börja?

Inlägg av Acnaib »

Hej Kimchi! Välkommen hit! :heart:

"Vart ska jag börja" skriver du. Ja, för att en älskling ska vara glad och nöjd så behöver han sömn, mat, social delaktighet och utomhusvistelse.

Ang. sömnen. Ni har kurat tidigare och redskapen besitter du ju. Även om det är ett bra tag sedan. Om jag vore du skulle jag återinföra ramsan, skrattet till godnattet. Vaknar sedan älsklingen på natten så händer inget! Det blir ingen mjölk tex. På natten sover man och den attityden måste du ha! Klart han blir arg först, men har du samma inställning varje natt så kommer han snart att förstå budskapet. Läs på om redskapen igen och kör i gång med det så fort ni känner att det passar er.

Ang. den sociala delaktigheten. Du skriver att han blir arg om han ska "hjälpa till". Försök ändra inställning där. Han ska inte hjälpa till, ni ska hjälpas ÅT. Du klarar dig sämre, eller kanske inte alls utan honom. Det måste även han känna för att det ska bli nåt av det hela. Börja om även där, med handen om handen. Exempelvis: Ni ska plocka i tvätt i tvättmaskinen. Stäng dörren till tvättstugan, lägg handen om hans hand och plocka så med honom i tvätten. Varje gång säger du extremt glatt "Ja, va bra, det är rätt!" Och du ska då inte plocka in tvätt någonsin själv (då han ser dig) Efter ett tag kommer han att inse att du verkligen behöver HANS hjälp, och att det inte blir någon ren tvätt om inte HAN gör det. Eller vad ni nu väljer, måste ju inte vara tvätt.
Du kan oxå "spela" som om du verkligen inte alls visste hur saker fungerar: "Ojoj, nu är hunden hungrig! Stackars hunden. Men hur var det nu igen man skulle göra? Vart finns maten? Finns det någon mat? Var det något mer han behövde?" Ja, då kommer älsklingen snart komma till undsättning ;)

Ang. utomhusvistelse. Hur har ni det med det? Ute minst en timme varje dag?

Ang. Ensamleken. Hur har ni den? I spjälsäng? Vilka saker har han? Kanske dags att byta ut till något superinterresant? Passar väl bra med julen nu?! Hur har ni det med musik i ensamleken? Kanske någon talbok istället?
Min Freja slutade ha ensamlek i spjälsäng när hon var lite drygt två år. Hon hade slutat med blöja och ville minsann alltid gå på toa flera gånger i ensamleken. Så vi satte in en potta i sovrummet, flyttade ner sakerna på golvet, satte Freja mitt i och gick som allt var solklart "normalt". "Mamma hämtar dig sen". Och där förblev hon, lekte, pysslade, kissade på pottan, ja! Nu menar jag inte att ni ska flytta ut älsklingen ur sängen om han är kvar där i, det bäddar nog för massa spring. Men bara en liten tanke om att ensamleken kan gestaltas som det passar älsklingen bäst.

Du skriver att han blir rädd om han lämnas ensam. Det är ju mindre bra. Men är du säker på att han blir rädd, eller är det bara ett sätt för honom att spela ut dig gällande trotsen? Hur som helst så måste han lära sig att det inte alls är farligt att vara ensam ett litet tag. Sätt honom i något rum, ge honom något att pyssla med och säg "mamma kommer snart". Gå sedan. Tassar han efter så tillbaka med honom. "mamma kommer snart, stanna här så länge". (och igen och igen om du måste) Blir han arg sticker du snabbt in huvudet. "Mamma kommer snart" Sen går du. Låt honom vara arg ett tag. Gå sedan tillbaka och säg. "NU kommer mamma, mamma skulle bara ***, vad har du hittat på så länge" Eller ja, nåt i den stilen. Jätte glad att ses igen, men inte var det farligt att mamma var borta ett tag.
Näste gång något längre, och längre. Jepp, du hänger med. Tills lut inser han att säger mamma att mamma kommer snart, så kommer mamma snart och jag kan leka lugnt så länge.

Sen var det det här med trotsen. Anna Wahlgren skriver så bra ang. det i barnaboken, så när du har boken i dina händer så slår du upp sidan 452! ;) Läs, läs, läs, läs!
Det finns även en del trådar ang. trots här på forum. Titta in bland favoriterna så hittar du säkert!

Här är en läsvärd att rekommendera:
http://www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php?t=16445


Kramar!
:heart:
Bianca
:heart: Freja :heart: 2009-01-03
:heart: Ronja :heart: 2010-05-22
:heart: Franz :heart: 2015-09-20
:heart: Otto :heart: 2017-01-01
Kimchi
Inlägg: 12
Blev medlem: mån 07 jun 2010, 12:09
Ort: Seoul

Re: 2.5 år. Vart ska jag börja?

Inlägg av Kimchi »

Tack för ditt långa och tydliga svar Bianca!

Vår son sover inte i spjälsäng längre, har inte gjort det på ett bra tag och det känns inte som om vi kommer införa den igen. Han trivs bra på sin madrass på golvet. Han fick för ett par veckor sedan en mjukisgroda som han har i sängen. Denna har två knappar på sig en som sätter igång lugn musik och en som projecerar en stjärnhimmel i taket. Han älskar denna lampa och har just lärt sig hur knapparna fungerar. Kan själv! igår när han vaknade kring 22-tiden ropade han, och jag som annars brukar gå in, väntade nu utanför dörren. Efter lite gnäll hörde jag hur grodan började spela och han blev tyst. Han hade satt igång den själv i mörkret.. Jag fick sova till 03.30! Då räckte det tydligen inte med grodan.. Stora framsteg för oss!

Utelek har vi varje dag. På förmiddagen är han ute på förskolan en timme ungefär och på eftermiddagen går vi till parken mellan 3-4.

Intressant att du föreslog tvätten. Det är faktiskt en av de sysslorna som han gillar mest. Jag delar upp tvätten och han slänger i dem i maskinen. Han får även hälla i tvättmedel, och jag använder hand på hand väldigt ofta.. utan att jag egentligen visste vad jag gjorde :)

Vad för aktiviteter är bra för en 2-åring att hjälpas ÅT med? För, han är väl ännu för liten för att göra sysslor helt själv, eller? Jag ska arbeta på teatern och spela hjälplös.. jag tror att han kommer tycka det är superbra!

Ensamleken existerar inte just nu alls. Bör detta vara en aktivitet som händer samtidigt varje dag, eller spelar detta mindre roll? Hans rum är på övervåningen precis som de andra sovrummen. Köket och vardagsrummet är nere. Jag hade gärna sett att ensamleken var i hans rum. Vi har en leksakskista med lite allt möjligt i. Kanske ska introducera den som "ensamlekslådan". Man får bara öppna och titta vad som är i när det är dags för ensamlek. Ska dörren vara stängd eller öppen? Vad gör jag när han blir ledsen och inte vill vara i sitt rum själv? Jag vet att han kommer försöka få mig att stanna kvar då jag följer honom in i rummet igen.

Angående rädslan att bli lämnad själv. Jag tror rent ut sagt att han är rädd. Detta är inget nytt, utan han har alltid varit så. Likadant på förskolan, han håller sig nära fröknarna om de lämnar det trygga rummet. Det enda stället han är bekväm med att vara ensam är i badkaret.. haha. Och det är ju ett ställe som han inte kan lämnas utan uppsyn :?

Har beställt boken på engelska så att även min man kan läsa och förstå.. om jag nu får honom till det.
Juli 09. Kurad vid 10 månader
miniz
Inlägg: 2164
Blev medlem: sön 20 aug 2006, 17:07
Ort: Frankrike

Re: 2.5 år. Vart ska jag börja?

Inlägg av miniz »

Hej!

Vad fint svar du fick av Bianca! :heart:

Har du fàtt barnaboken nu? Hoppas det, för där kan du lära mycket!

Du fràgar vad du ska börja med.
Jag hade börjat med social delaktighet och sömnen.
Eftersom du bestämt ta tag i sömnen efter jul, sà satsa hàrt pà social delaktighet nu.
Dà blir det inte tràkigt att vara hemma. Han har mycket att ta itu med, lära sig tvätta potais, kasta skalen i soporna, skura badrummet, dammsuga, vattna blommorna, hàlla nycklarna, hamta och bära saker i affären osvosv.
I början blir det kanske mer lek än arbete, han tvättar tvà potatisar sà kanske han tycker att diskborsten borde tvättas lääänge. :wink: Det är ok, när de är sà smà behöver man inte vänta avslutat arbete, men bjud in honom mycket och ofta. Om han sedan gàr vidare pà egna projekt, bra sà. Det hjälper honom ocksà släppa taget i ditt byxben ocksà.

Kram.
fem älsklingar
nov-03, sep-05, feb-08, feb-10 och nov-12.
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"