Problem kura 3-åring

Frågor och svar om att kura lite äldre barn
Skriv svar
Per75
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 19 sep 2011, 21:17

Problem kura 3-åring

Inlägg av Per75 »

Hej,

Vi har en son som fyller 3 år i slutet av oktober. Problemet med hans sömn sedan han slutade sova på dagen, för ca 4 månader sedan, har varit att han vaknar alldeles för tidigt för både vårt, och hans eget bästa. Normalt somnar han runt kl 19.30 och ofta vaknar han kring kl 06 på morgonen och somnar inte om. Vi har senaste året har läst för honom i sängen ca 10 minuter och sedan släckt lampan och legat i hans säng tills han somnat vilket sällan tagit mer än 10 minuter. Han har då somnat med vällingflaska. Normalt sover han också hela natten i sträck utan problem men vaknar alltså alldeles för tidigt. Man märker tydligt på honom att han är trött på dagen och att han egentligen behöver sova mer. Vid ett fåtal tillfällen har vi lyckats få honom att somna om (på helger efter lång tid) och då kan han sova 2-3 timmar ytterligare och han är då en helt annan person på dagen.

Vi har nu köpt och läst boken "Sova hela natten" och tror på metoden men har stött på problem. Problemet när vi ska genomföra kuren är att han slår ifrån sig totalt när ingen lägger sig i sängen och han får en sådan panik att han överhuvudtaget inte tar in några ramsor. Att köra "solfjädern" är i princip omöjligt då han spänner upp kroppen i en båge och gör allt för att komma upp stående. Han fortsätter sedan med den paniken och när man kör ramsan skriker han bara att man ska vara tyst och komma och ligga hos honom. Det känns mest som att att ramsan gör ska och som att han förknippar den med något för honom obehagligt efter som att det var i samband med den som vi slutade ligga hos honom i sängen, den gör honom enbart rädd och förbannad känns det som.
Vi har nu försökt med metoden i fyra dagar varav två, kväll två och tre, varit mindre ”ordentliga” då vi helt enkelt inte orkat med det totala kaos som uppstår och han har dessutom skrikit sönder rösten första kvällen. Senaste gången, ikväll, somnade han fört enkelt, trodde vi, kl. 19.15 men när vi sedan skulle genomföra "påminnelseramsan" vaknade han till och kaoset bröt loss och han somnade inte förens kl 20.45 till slut efter att vi kört solfjädern (eller något åt det hållet med en sjövild och stark treåring) och ramsat. Det kändes som att han somnade av ren utmattning. Liknande scenarion var det även första kvällen för fyra dagar sedan. I övrigt försöker vi följa metoden och har som sagt läst boken noggrant men det blir svårt och kaosartat när han har en sådan panik att tänka på alla små tips och detaljer.

Värt att nämna är att han inte sover i spjälsäng och inte gjort det senaste året. Vi vill helst genomföra detta i vanlig säng då det känns som att han är för lång och för gammal för den. Han klättrade ur den redan innan han hade fyllt 2 år och till en början sov han bra i den vanliga barnsängen.

Vi skulle bli oerhört tacksamma för tips på vad vi kan göra med vår son för att få honom att lugna sig och i slutändan kunna sova ut på morgnarna?

Tack på förhand! :D
Sofias mamma
Inlägg: 381
Blev medlem: tis 02 jan 2007, 15:11
Ort: Stockholm

Re: Problem kura 3-åring

Inlägg av Sofias mamma »

Hej och välkommen hit :D

Att genomföra en kur med ett större barn tar ofta lite längre tid än med en bebis. Man får nog räkna med dubbla kurtiden på ett ungefär, problem med tidiga uppvak kan ta längre tid. Han har under 3 års tid haft dessa sömnrutiner och det måste få ta ett tag innan poletten trillar ned :wink: .

Fördelen med ett större barn är ju att ni faktiskt kan prata med honom :thumbsup: . Förklara för honom vad som gäller nu (somna själv). Gör detta tidigare under dagen på ett lugnt glatt och självklart vis.

Ni bör läsa på om attityden av självklarhet och förmedla ett lugn och en självklarhet att han ska somna själv o somna om. Läs läs o läs. :D .

Sedan kan/bör ni införa väckarklocka, som ringer utanför dörren varje morgon som han själv stänger av. Brukar funka toppen :thumbsup: Förklara innan vad som gäller o säg gonatt till klockan.

Solfjäder för ett så stort barn kanske inte alltid passar, huvudverktyget för ett större barn brukar vara ramsan.

Jag rekommenderar er även att läsa om trotsen i barnaboken samt söka i forumet efter andra trådar gällande kurning av äldre barn.

Har ni kolsvart i rummet? Ordentligt med skratt innan läggdags?

Fundera även på att återinföra spjälisen, det mottas ofta med en lättnadens suck :heart: och behålls till efter trotsen. Det uppfattas ofta av oss vuxna som trånga, men våra sängar är inte speciellt långa o breda jämfört med vår kroppsstorlek och det går ju bra :wink:

Vad har ni för sovschema? 19-7.00? Att vakna en timme tidigare är inte så jättemycket, kanske kan ni ha 18.30-6.30 till att börja med tills väcklarklockan sitter? Vilar han på dagen? Ex med CD-saga.

Skickar med länken för SHN för stora barn http://www.annawahlgren.com/index.php/v ... aldre-barn


:heart:
:heart: Storasyster född sept 2006. :heart:
:heart: Lillasyster född mars 2010. :heart:
Per75
Inlägg: 2
Blev medlem: mån 19 sep 2011, 21:17

Re: Problem kura 3-åring

Inlägg av Per75 »

Hej och stort tack för ditt svar! :) Ber om ursäkt för att vi inte svarat ännu men har knappt haft tid att sitta ned vid datorn.

Vi skrev meddelandet i forumet för tre dagar sedan efter ett kaosartat kurade. Morgonen efter vaknade han som vanligt och kunde sen som vanligt inte somna om trots ramsan.

En sak som vi missade att skriva är att han sov bra ungefär fram tills han var två år, då kunde han sova ut på morgonen och vi fick ofta väcka honom när han skulle till dagis. Det började egentligen gå utför ett tag efter att han började sova i stor säng i samband med att började ligga hos honom tills han somnade. I början när han sov i stor säng var det inga problem.

Men sen när vi skulle lägga honom på kvällen var det lugnt och inget skrik och han till och med bad om att få höra ramsan :D Han somnade lätt kl. 19.15 och vi fick faktiskt VÄCKA honom kl. 07.15! Det var första gången på mycket länge som vi fick väcka honom :D

I går kväll somnade han också utan något skrik men det tog lite längre tid innan han somnade, ca kl.19.45 och även då bad han om att få höra ramsan när det blev tyst. Imorse vaknade han av sig själv och kom in till oss kl. 06.45, vi la då in honom i rummet igen och ramsade tills det var dags att gå upp vid kl. 07.15.

Det känns helt klart som att vi ät på rätt väg! :D Har dock ett par frågetecken som jag gärna skulle vilja bolla med dig:

- Han somnar fortfarande med välling och ber också om det på morgonen, och får det, när han kommer upp på morgonen. Det är bara lite (50 ml) men han ligger och suger på den som en napp men bara tills han somnar. Alltså inte som en napp som sitter i munnen hela natten. Vi har helt enkelt valt att ta som ett första steg att inte ligga hos honom men nu vill vi vänja honom av med flaskan också. Tänkte i eftermiddag göre an stor grej av att åka och slänga den i soporna och prata mycket om att han är stor och inte ska ha välling mer. Tror du att det är bra? Har du några fler tips på hur vi kan vänja honom av med den?

- Hittills är det bara mamma (som är klar favorit i dessa sammanhang) som har kurat honom. VI är rätt säkra på att det kommer bli kaos när jag (pappa) ska ta över. Har du några tips för att detta ska gå så smidigt som möjligt? Ska jag använda samma ramsa?

- Hur länge ska vi göra en grej av att väcka honom på morgonen innan vi kan låta honom få sova ut på exempelvis helger?

Svar på ditt meddelande:

- Vårt sovschema är till att börja med kl. 19.00- kl. 07.15 och han vilar på dagis men sover inte. På helger kkanske han vilar om vi är hemma och vi tex. läser en bok.

- Ja vi har så kolsvart det bara går att ha det i rummet så det borde inte vara problemet :) Vi ser också till att mysa och skratta ordentligt precis innan det är sovdags.

- Vi har hoppas solfjädern och det känns bra för den kändes helt onaturlig på ett så stort barn. :D

- Vi avvaktar med väckarklockan och ser om det funkar i första hand, blir det inga framsteg prövar vi med den snart.

Hoppas att du har bra svar även på dessa frågor! :D
Sofias mamma
Inlägg: 381
Blev medlem: tis 02 jan 2007, 15:11
Ort: Stockholm

Re: Problem kura 3-åring

Inlägg av Sofias mamma »

Per75 skrev: - Hittills är det bara mamma (som är klar favorit i dessa sammanhang) som har kurat honom. VI är rätt säkra på att det kommer bli kaos när jag (pappa) ska ta över. Har du några tips för att detta ska gå så smidigt som möjligt? Ska jag använda samma ramsa?

- Hur länge ska vi göra en grej av att väcka honom på morgonen innan vi kan låta honom få sova ut på exempelvis helger?
Hej, bra jobbat :thumbsup: , såg att ditt inlägg stått obesvarat några dar, jag hinner själv bara svara lite snabbt för jag ska väcka min lilltjej. Någon annan kanske hinner läsa mer noggrannt och komma med kloka synpunkter :D .

Det kommer inte alls bli kaos när du tar över, om du inte intygar dig själv att det kommer blir det :D . Använd samma ramsa (precis som släktingar /vänner kommer göra vid nattningar om ni tar hjälp).

Man väcker alltid på morgonen, vare sig det är helg eller inte. Jag tror inte han är i behov av att sova ut om han får minst 12 timmars natt. Min erfarenhet är att ett barn som får sova gott, 12 timmar, natt efter natt, inte har något behov av att sova ut på helgen :sleep: . Snarare brukar lilla barnet vakna av sig själv :wink: .
Man kan alltid ge en kvart extra och även lägga 30 min innan på kvällen om man tycker det behövs. Kanske har andra gjort annorlunda, men så har jag och många andra gjort.

:thumbsup: :sleep: :heart:
:heart: Storasyster född sept 2006. :heart:
:heart: Lillasyster född mars 2010. :heart:
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn äldre än ett år "