Kan vissa barn behöva mindre sömn?

Frågor och svar om att kura lite äldre barn
Skriv svar
Oskarsmother
Inlägg: 10
Blev medlem: ons 12 jan 2011, 11:46

Kan vissa barn behöva mindre sömn?

Inlägg av Oskarsmother »

Hej,
Vi har en kille som snart är 20 månader gammal. Vi har kurat honom en gång och det gick bra men senare så slutade det fungera. Han somnar lätt på kvällen 18.45 men vaknar flera gånger på natten och vaknar alltid vid 5-6 tiden på morgonen. Han vill inte sova mer än ca 1 timme på dagen.
Det är omöjligt att få honom att sova längre på morgonen, vi har försökt med allt. Och det vore ok om det inte var så att han vaknade och står upp i sägen och gråter ca 3 gånger per natt. Ramsa på natten gör honom ännu mer arg och ledsen, så det funkar inte.
Han är inte särskilt trött på dagen men jag är ändå väldigt orolig att han får för lite sömn. Känner mig lite lätt desperat då jag inte vet vad vi ska göra. Han har alltid sovit dåligt, men nu är det värre än någonsin. Han började på dagis för ca 1 månad sedan...men den oron borde ha gått över nu. Han trivs på dagis och är glad när han får gå dit.
Tacksam för all hjälp!
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Kan vissa barn behöva mindre sömn?

Inlägg av annawahlgren »

:D Välkommen är du :wink: :lol: (Det har jag nog inte sagt förut :oops: )

Han behöver 13,5 tim sömn/dygn.

Han kan naturligtvis klara sig på mindre (precis som folk, både små och stora, kan klara sig på glesa och magra matransoner), men för sitt välbefinnande behöver han sin fulla sömn.

Ni fullföljde inte kuren, vilket var synd men inte alls omöjligt att reparera. Ni gav honom Lugnet men kom aldrig så långt som till att verkligen etablera SÄKERHETEN, den fysiska och faktiska, vilket sedan per automatik skulle gett honom Njutningen.

Senare "slutade det fungera", skriver du, och "han vill inte sova mer än ca 1 timme på dagen", och "ramsa på natten gör honom ännu mer arg och ledsen, så det funkar inte". Ni vände på steken någonstans efter den lyckade början och ställde frågor till barnet (med er otålighet och osäkerhet och allmänna tveksamhet) i stället för att ta den betryggande ledningen och fortsätta arbetet lugnt och fint, med målet i sikte och säkra på handen (och rösten). Det är BARNET som har ensamrätt på frågorna här.

Ramsan exempelvis ska alltid ha sista ordet - och sätta betryggande punkt, dvs ge ett FÖR BARNET NÖJAKTIGT svar / besked / påminnelse / bekräftelse på att ingen fara hotar, att allt är som det ska, att ni håller vakt, håller "vargen" stången och motar undan allt som är farligt, eller kan vara farligt, så det inte kommer ens i närheten av lilla barnet och hans lugna sömn. Och detta ska barnet kunna ta till sig tack vare er betryggande övertygelse. Dialog ska skapas, förtroendet vara ömsesidigt, bekräftelseramsan avsluta till bådas förnöjelse. Med mindre får man inte ge sig! Men inte ens så långt tog ni er alltså i er otålighet.

Nu "skyller" ni på 1) kuren (som inte "funkar"), 2) barnet (som inte vill, vägrar, blir arg etc), och hoppas (?) på det befängda svaret att det inte gör något - han behöver inte alls sova så mycket! Han kan visst vara vaken både tre och fyra gånger varje natt och stå upp och skrika - inga problem! Helt normalt!

Det skulle ni antagligen få höra från BVC, men aldrig någonsin på det här stället :roll:

Så ge honom en minikur. Efter att ni tagit er själva duktigt i örat och LÄST PÅ. Er uppgift är att bevaka hans intressen här i världen, vilket han per definition inte kan själv. Det är att HJÄLPA - inte försvåra, stjälpa eller - hemska tanke - misstro.

Han behöver sin goda, sammanhängande, sköna sömn - precis som ni själva och alla andra varelser av kött och blod.

Det är inte svårt. Arbetar ni rätt (från och med andra natten på Lathunden, exempelvis) så är ni på banan igen på bara några nätter och kan fortsätta, fullfölja och genomföra därifrån, så som ni skulle ha gjort från början.

LYCKA TILL!


O:) :heart: :sleep:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn äldre än ett år "