Wilma Sabaii 15mån

Frågor och svar om att kura lite äldre barn
Skriv svar
Wilma Sabbaii
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 jan 2011, 19:21

Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Wilma Sabbaii »

Hej!

Vi har nu genomgått 4 nätter av SHN-förvandligen på vår dotter Wilma 15mån. Vi är överväldigade minst sagt, vi tror inte det är sant att resultaten kommit så fort! Från att inte ha sovit en enda hel natt sedan hon föddes sover hon i stort sett hela natten efter fyra dygns kurande! Det är nästan som trolleri :D.

Jag har läst boken 2 gånger för att vara så säker på vår sak som möjligt men har inte hittat något detaljerat svar på följande frågor som kommit upp de senaste dagarna:

1. Vi har valt att köra nattsömn mellan 19,30-07,30. Men antingen jag pappa eller mamma kliver upp 06,00 för att åka till jobbet 06,30 då vaknar Wilma i regel av de ljud som är ofrånkommliga. Om hon då blir ledsen eller vaknar till ordenligt, är det bara bekräfta alt ramsa som vanligt och hoppas på att hon somnar om för att sedan väcka henne alt gå in när kl slagit rätt tid?

2. Om vi efter fullt genomförd kur tex ska iväg på middag hos bekanta och ej kommer att hinna hem till henns godnatt tid som vi satt till 19,30, kan vi då lägga henne då i vår medtagna resesäng i ostört rum, väcka henne som om det vore morgon när vi ska hem och sen göra om godnattrutinen då vi kommit hem eller hur skall vi bete oss?

3. Om hon framöver matvägrar skall vi då fixa något annat i hopp att de passar bättre eller får hon snällt vara hungrig då?

4. Då hon kommer att börja på dagis i mars är jag rädd att hon ej kommer att sova sina välbehövliga 1,5 tim på dagen! Kan vi då lägga in en extra sovstund på eftermiddagen?

5. När vi framöver har barnvakt skall den personen introduceras med våra ramsor eller skall vi ha en speciell barnvaktsramsa? Eller kommer detta ej att behövas?

6, Hur skall dagsluren skötas när man är ute på promenad eller liknade! Boar vi till i vagnen och hoppas på det bästa eller vad är rekommendationen där? Vår vagn är av typen kombinerad sitt och liggvagn men hon kan ej ligga på mage utan det blir sittades bakåtlutad.

Tack på förhand från två väldigt tacksamma föräldrar!
/gm pappa Thomas
Susanne G
Inlägg: 1202
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 18:15
Ort: malmö
Kontakt:

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Susanne G »

Hej och välkommen till forumet och grattis till fint kurresultat!

Ska försöka svara på dina frågor;

1) Om hon kommer vakna tidigare så finns det olika strategier att ta till för omsomning. Klassisk musik,eller pangramsa( ramsan som man säger x 4 i en punktsättande ton. Pangramsa och sedan husljud, de olika ljuden man gör hemma t ex diskljud. Den sistnämda har vi alltid använt här hemma.

2)Ni kan absolut lägga henne i en resesäng. Väck henne bara inte och gör morgon mitt i natten :lol: utan lyft över henne till vagn eller bilbarnstol eller hur ni nu tänkt ta er hem. Vaknar hon till under färden låtsas man bara som det regnar. När man kommer hem, till ett redan förberett sovrum som är mörklagt, bäddar man ner och ramsar ut. Om hon är vaken alltså, sover hon är det bara att gå ut.

3)Erbjud henne lite olika saker på tallriken. Något av det äter hon nog. Tidigarelägg nästa mål med en halvtimme eller så om hon verkar hungrig.

4)Du behöver nog inte oroa dig att hon inte kommer sova på förskolan men om hon inte skulle sova så ge henne en tupplur på eftermiddagen.

5)Barnvakten ska ha samma ramsa som ni.

6)Går alldeles utmärkt att sova i vagnen. De flesta barn över året sover nog på rygg i vagnen. Skulle hon sova lite mindre den dan så är det inte hela världen.

Leta inte en massa bekymmer där det inte finns några. Njut av era finna resultat. I början är man jättenervös för att man ska förstöra något när ens barn börjar sova så fint. Det kommer gå bra och ni kommer snart känna ännu större lättnad och frihet. Ett snedsteg ibland från scheman gör inget när man vet att de har mycket backup sömn.

Susanne
Susanne G
Dotter född 25/6-04
Kurad vid 4-månader.
Dotter född 31/10 -09. Sm från start.
Wilma Sabbaii
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 jan 2011, 19:21

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Wilma Sabbaii »

Hej igen och tack för ditt peppande svar!

Nu har vi kurat Wilma i 13 dagar och allt har gått jättebra förutom de två senaste dagarna då det känns som vi fått några bakslag.

1. När vi lägger henne i spjälsängen för vila eller godnatt så blir hon jätteledsen och det krävs flera ramsor och bekräftelser utanför dörren innan hon kommer till ro och somnar. Första veckan efter kuren somnade hon under minuten men nu tar det upp emot 15 minuter.

2. De två senaste nätterna känns det som hon har hamnat i sina gamla mönster och vaknar varannan timme och gråter och är ledsen. Det tar även här tid innan ramsorna tar och ibland har gråten varit så intensiv så vi fått gått in och solfjädrat. Hon har då lugnat sig men tagit ny sats så fort vi gått ut ur rummet. Detta pågår till ca kl 03 för att hon sedan somnar om och sover fram till morgonen. Det känns nästan som vi är på dag 2 i kurandet igen.

3. Hon vaknar ofta av sig själv en halvtimme innan det är dags för godmorgon. Idag var det svårt att få henne att lyssna på ramsorna och somna om och vi märkte sedan när vi gick in och "väckte" henne att hon hade bajsat ner hela blöjan. I de här situationerna när hon inte lyssnar, är det ok att gå in och kolla tex blöjan när det här var rätt uppenbart att det var därför hon inte lyssnade?

Vi har även märkt att hon vill ha koll på oss bägge två på ett helt annat sätt nu och blir ledsen om en av oss tex lämnar rummet eller går hemifrån.

Vi håller schemat till punkt och pricka och tycker att vi följer allt by the book så frågan är vad är det som gått snett och hur ska vi agera fortsättningsvis?

Vänliga hälsningar
mamma Cecilia

ps. hennes två kindtänder i överkäken håller precis på att spricka igenom, vet ej om det kan vara en orsak.
Susanne G
Inlägg: 1202
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 18:15
Ort: malmö
Kontakt:

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Susanne G »

Hej!

Ni har fått ett bakslag helt enkelt. Det kommer ofta någon gång efter en veckas tid.Hon undrar om det är det här som gäller. Nu får ni visa att ni vet vad ni sysslar med och agera med säkerhet. Anna skriver att det är som att barnet vid detta bakslag vill göra en sista djupdykning i eländet hon hade förut innan hon kan ge sig hän och sova ordentligt. :D

1)Lägg ett extra kol på skrattet. Lugna henne i sängen och ramsa er ut. Stöka på med era sysslor. Dammsug gärna. Det har faktiskt en lugnande effekt.

2)Samma här. Det är bakslaget som spökar. Det kommer ge med sig om ni bara använder er av verktygen. När ni hör henne första gången så går ni in direkt istället för att ramsa. Se till att lugna henne så blir kanske uppvaken färre. Om hon inte hinner skrika upp sig så kommer hon sova lugnare. Men detta måste ni också backa ifrån. Fösta natten kanske andra går ni in. Sen får hon nöja sig med ramsan. Hon kan det här.

3)Det är klart att ni kan kolla blöjan. Kan vara lite kritiskt att gå in en så kort stund innan morgon. De flesta barn har någon period av tidiga uppvak och det kan man få jobba på. Gå in och kolla men om det inte är bajs på någon dag så tycker jag att ni ska pangramsa istället. Ge katrinplommon på förmiddagen så brukar magen sköta sig dagtid.

Tänk inte att något har gått snett för det har det inte. Bakslaget kommer förr eller senare. Tänk istället att ni nu har chansen att jobba in ramsan ännu mer. Efter ett sånt här bakslag brukar det lugna sig och den goda sömnen brukar hålla i sig.

Ni har jobbat så bra och haft två bra veckor. Håll nu bara kvar vid shn tänket och läs på och peppa varandra så kommer det att lösa sig.

Susanne
Susanne G
Dotter född 25/6-04
Kurad vid 4-månader.
Dotter född 31/10 -09. Sm från start.
Wilma Sabbaii
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 jan 2011, 19:21

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Wilma Sabbaii »

Hej

Vi har nu haft en mycket bra tid med Wilma allt har funkat finfint. Men nu har saker och ting börjat svaja lite dvs hon har svårt att komma till ro vid kvällsläggningen samt börjat vakna på natten och behöver bli tillrättalagd samt ramsad för att somna om. Sedan sover hon fram till morgonen men då vaknar hon lite för tidigt.

Vi misstänker att Wilma känner av att nått är på G och att vi Mamma och Pappa är lite nervösa eller inte riktigt oss själva! Detta kan stämma då vi väntar ett syskon till Wilma vilken dag som helst.

En annan teori vi har är att hon inte är lika trött nu när det är så ljust ute på kvällen kl 19,00 som är hennes läggningstid.

Vad tror ni och har ni några bra tips på hur vi ska komma tillrätta med Wilmas lite stökiga period?

Vi skulle även vilja få lite råd om hur vi skall bete oss när väl syskonet kommit då vi tror att de mesta kommer att vändas upp och ner!?

Mvh
Thomas
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av annawahlgren »

:D Välkomna är ni :wink: :lol:

Och TACK, Susanne G :heart:
Wilma Sabbaii skrev: Vi har nu haft en mycket bra tid med Wilma allt har funkat finfint.
Ni har gort ett strålande vackert arbete. Vilken lycka för lila Wilma att få sova så skönt \:D/ Pris och beröm :-({|=
Wilma Sabbaii skrev:Men nu har saker och ting börjat svaja lite dvs hon har svårt att komma till ro vid kvällsläggningen samt börjat vakna på natten och behöver bli tillrättalagd samt ramsad för att somna om.
Aj aj, inte börja trafikera nu :shock: Hör varningsklockorna: att "saker och ting börjat svaja lite" betyder att ni ömma föräldrar börjat svaja lite :shock: dvs ifrågasätta den goda sömnen och förlora målet ur sikte, det som var att BETRYGGA henne, inte oroa henne (svaja :x ). Mer förtroende för lilla barnet, alltså, och mer respekt för den Heliga Sömnen, den som är hennes egen :!: Ifrågasätter ni aldrig den - och låter ingen annan göra det heller - gör hon inte det heller.

Hon behöver verkligen inte bli tillrättalagd längre. Det är ramsan som gäller - hög, glad, självklar, betryggande. Ni serverar den utanför dörren och går genast vidare - du kommer ihåg varför, eller hur :?: För att ladda bössan och hålla vargen stången, vilket man knappast gör inne i barnets rum. Tvärtom smyger ett helt gäng orosvargar - era egna - in tillsammans med er, om och när ni trafikerar hennes rum om natten, och det, kan jag dessvärre lova, leder till ökad - förnyad - oro och därmed allt fler uppvak, tills ni i värsta fall är tillbaka på ruta ett :cry:

Vad man kan göra är att tassa in när barnet sovit i tio minuter (inte tjugo) och kolla diskret och snabbt att allt är som det ska. Den trafiken märker inte barnet av. Då kan ni lägga över henne och till och med lyfta henne rätt, om det skulle behövas, utan att hon märker det. Är hon vaken eller halvvaken STÖR ni henne emellertid, och det kommer hon att tala om för er, förr eller senare, med allt större bokstäver. Så gör inte det =;
Wilma Sabbaii skrev: Vi misstänker att Wilma känner av att nått är på G och att vi Mamma och Pappa är lite nervösa eller inte riktigt oss själva! Detta kan stämma då vi väntar ett syskon till Wilma vilken dag som helst.
Ja, det är också orosvargar - alldeles onödiga. Skjut dem, helt brutalt :mrgreen: Åtminstone inför lilla Wilma. Men även inför er själva och varandra. Ni oroar er t ex för middagsvilan på dagis som hon ska börja på i mars. Det är rätt långt till mars. Lyss till och lär av Susanne G: leta inte bekymmer där inga finns :idea:
Wilma Sabbaii skrev: En annan teori vi har är att hon inte är lika trött nu när det är så ljust ute på kvällen kl 19,00 som är hennes läggningstid.
Gå efter klockan, inte efter om hon "verkar trött" eller inte. Det är klockan som regerar små barn :roll: Och oss också, får man ju säga. Ni väntar ju inte med att ge henne mat tills hon "verkar hungrig".

Mörklägg. Det ska vara så kolsvart att ni bokstavligen inte ser handen framför er, när ni väl lagt henne, släckt och gått ut med den glada ramsan x4. Till nöds kan man göra becksvart (utöver mörkläggningsgardin/svart rullgardin eller vad man nu har) med aluminiumfolie i gliporna på rutorna som man fuktat med vatten från blomspruta. Det "botar" för tidiga morgnar också. Lilla barnahjärnan ska verkligen förnimma att det är NATT och rättar sig då efter det.
Wilma Sabbaii skrev: Vi skulle även vilja få lite råd om hur vi skall bete oss när väl syskonet kommit då vi tror att de mesta kommer att vändas upp och ner!?
Det kommer att "vändas upp och ner" till det mest underbara :lol: Om ni hastar att införskaffa Barnaboken, läsa syskonblocket, låta lilla stora Wilma "annektera" bebisen efter konstens alla regler och ta henne i bruk :wink: :lol:

(Och kanske dessutom uppskjuta dagisstarten, så länge någon av er - och lilla nya barnet :P - är hemma. Men det är ju en senare historia, som sagt :D )


O:) :heart: :sleep:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Wilma Sabbaii
Inlägg: 4
Blev medlem: tis 18 jan 2011, 19:21

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Wilma Sabbaii »

Hej

Tack för den nödvändiga sparken i arslet! Läggningen gick idag så bra som den brukade. Kände att jag hade mer pondus i ramsan efter ha läst dina påståenden.

Du / Ni är grymma. Jag/Vi är så tacksamma att ni svarar på alla våra frågor och funderingar.

PS
Barnaboken har vi så nu läser vi in oss för fullt på syskonkapitlet.

Mvh
Thomas
Susanne G
Inlägg: 1202
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 18:15
Ort: malmö
Kontakt:

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av Susanne G »

Härligt! :thumbsup:
Den där sparken har vi alla fått av Anna någon gång. Den sitter alltid som den ska. :mrgreen:
Susanne G
Dotter född 25/6-04
Kurad vid 4-månader.
Dotter född 31/10 -09. Sm från start.
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Wilma Sabaii 15mån

Inlägg av annawahlgren »

:lol: :heart: :heart: :heart: :lol:

:-({|=

:thumbsup:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn äldre än ett år "