Min snart 4 åriga stjärna!

Samtalsforum med barnen i fokus
Johanna w.
Inlägg: 1083
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
Ort: Bromma/ Stockholm

Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av Johanna w. »

Hej, kära forumister!

Här har jag kört fast big time.

Känns som om vi fastnat i trotsen och utbrotten avlöser varandra. K, som är en otroligt intelligent tjej, är samtidigt väldigt energisk. Har alltid varit. Men detta blir tydligare för varje dag. Det är som om hon har myror i kroppen, ingen ro. Men om hon vill kan hon fokusera med största koncentration i långa stunder som när hon spelar alfabetsspel på datorn eller då hon leker, så kan hon göra det i timmar, super nöjd i sitt eget sällskap.

Men, går inte allt till, precis som damen tänkt sig så blir missnöjet stort. Hon kallar mig det fulaste hon kan ( som för tillfället är lort-jänta, å tur det säger jag bara :wink: :lol: ) och hon öser ur sig precis vad som helst, att hon inte älskar mig, att jag är ful. Ofta svarar jag lungt (iaf i början) jaha, det var ju tråkigt, men vi ska ändå ut.
Jag har förbjudit det som vägrats, vilket hade liten framgång då hon genomskådade det.
Paktat, vilket får henne att åtminstone lyssna på vad jag har att säga, men då hon inser att det sagda ändå kommer att ske så börjar hon om i sin förtvivlan.
Ända sättet för att verkligen nå fram och se den där förlösande känslan hos henne, är då jag ryter tillbaka.
Då blir hon oftast ledsen istället och så kramas vi och båda säger förlåt för att vi skrek på varandra.

Vi har socialdeaktighet, men helt ärligt så har även den börjat bli en strid. Ja, jag vet att det låter som att det råder någon slags maktkamp, vilket det kanske gör, men min vilja är ju såklart att HJÄLPA henne ur det här för beteendet är ohållbart. Men om hon ska städa och får tydliga instruktioner; ta den och den dockan och lägg den där. Så lägger hon sig och låsas att hon somnat (lite kul!) att hon plötsligt fått en SÅN verk i benen, allt för att komma undan liksom.
Tidigare körde jag på; men VART ska dockorna ligga? Hmm. Vi lägger dem här och så la jag dom på skohyllan typ, och så garvade vi. Vilket funkade.
Men det var länge sedan. Nu säger hon med en röst som talar om (äh, det där ÄR inte kul, jag vet att du vet vart de ska, lägg av) :men maaaaamaaaa. Och så springer hon iväg.
Handen om handen fungerar i praktiken, men antingen får hon spagettiben eller så skriker hon att jag gör henne illa, fast jag VET att jag inte gör det, såklart!

Det är jobbigt att omgivningen har börjat reagera, och jag skäms ibland för att vara ärlig eftersom hon kan säga så elaka saker.

Om jag tar i henne, när jag helt sakligt men bestämt lyfter henne från punkt A till B för att ex. ta på skorna så skriker hon för full hals. AJ, du gjorde illa mig! Och så blir hon ledsen.

Till saken kanske hör att K är en väldigt framåt tjej och som är väldigt tidig i sin utveckling. Har alltid varit. Men hon har också haft det tufft. En väldigt sjuk lillasyster som krävt en hel del sjukhusvistelser med inkluderande oroliga föräldrar osv. Vi har två tjejer boende hos oss som vi är jourhem till och dessa två ganska känslomässigt trasiga tjejer har inte alltid bettet sig som "stora tjejer" brukar dvs. med bråk och slagsmål osv.
Till det så är det otroligt rörigt på förskolan med inkompetent personal och många vikarier.

Jag har gjort och gör allt jag kan för att påverka det andra, tjejerna ska vidare snart, förskolan har jag tagit tag i med enhetschefen mm.

Men hur ska jag hjälpa den som är allra viktigast för mig?

Tackar för er tid!

Kram Johanna
Mamma till
Hjärtis april 07
Lill-hjärtis oktober 08
Ewa
Inlägg: 4900
Blev medlem: tis 04 apr 2006, 14:45

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av Ewa »

Hej!

Vad som är vad kan man aldrig veta, men jag kan lugnt trösta dig med att även 4-åringar som inte har stökiga dagis och sjuka lillasystrar får spaghetti i benen och har det allmänt besvärligt i tillvaron med jämna mellanrum. Vi hade det där vid 4-4,5 år med båda i olika grader. Och man kunde ju tycka att trotsen ju var förbi, så vad i hela friden var det nu som dök upp :shock: Det finns åtminstone en bra tråd där det pratas en del om det:
http://www.annawahlgren.com/phpBB3/view ... hp?t=15652 (finns ytterligare en 4-årstråd inne på favoriter)

Vad jag gjort (och gör) när det knepas en smula med det gemensamma ansvaret för hem och pryttlar är att gå därifrån och överlåta åt barnet självt utan publik. "NÄR du gör det bryr jag mig inte om, bara ATT du gör det. Du får själv bestämma om du ska göra nu eller sen. Men göras måste det." När det knotas mellan syskonen att den ena inte gör något så brukar jag säga att de får lämna hälften till den andre. Oftast görs det då i rask takt (eller om en stund om de nu valt det) under muttrande "om det ska vara så nödvändigt så", och är sedan fridens liljor igen. Men jag går inte in i maktkamp utan lämnar över ansvaret för deras lilla bit på dem själva.

Hoppas trådarna ger något och att du hittar vad som funkar bäst för er.

Kram :heart:
Mamma till Stora guldklimpen född april -04 :heart: & Lilltufsan född feb -06 :heart:
Johanna w.
Inlägg: 1083
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
Ort: Bromma/ Stockholm

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av Johanna w. »

Heeej Ewa :heart:

Tack för att du tog dig tid!

Så skönt att höra att det svajar en del även i högre ålder så att säga :wink:

Tackar för kloka tankar, ska läsa och begrunda trådarna!

Tack igen, kram :heart:
Mamma till
Hjärtis april 07
Lill-hjärtis oktober 08
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av chokladkaninen »

Hej Johanna! :D

Jag har ju också en 4-åring stjärna, och skrev precis ett lååååångt inlägg om henne (efter att ha plöjt alla länkar som du fick av Ewa :lol:) och nu slog jag precis upp Något om Personligheten i fjärde delen av BB. Och läste att 3,5-5 år är en utforskande fas (det hade jag glömt!)... då man givetvis behöver testa allt möjligt. Men det känns ju som om du har ett solklart fall av stark personlighet (på framväxt!) hemma hos dig, medan jag har en känslig variant. Anna skriver precis det där om att ryta tillbaka ("när du hemfaller åt ren och skär auktoritet") som du nämner, och för mig gäller "den känslige ska du helst ta i knät och förklara saker och ting varsamt för" - vilket är vad som funkar bäst när det har låst sig här hemma med Storasyster. :mrgreen:

Vad jag ville säga med detta var att trots att våra flickor reagerar slående olika så tror jag att vi (de) står vid samma vägskäl och att mer ansvar (= mera självförtroende?) kan vara kuren. Storasyster här är ganska entusiastisk med matlagningen (för där finns det svåra uppgifter att ta itu med, hon brukar få eget ansvar för att skala och skära morötter, steka köttfärs etc) men såna uppgifter som borde gå på rutin är svåra. Så jag tänkte försöka med att släppa loss henne på nåt riktigt svårt, kanske städa badrummet inkl arbetsledarskap för Lillebror, och se vad som händer. 8) Friskt vågat etc. :lol:

Och så låta rutinuppgifterna bli just rutin. Jag tror att de är för stora för detaljerade instruktioner ("lägg den dockan där") utan att det snarare måste heta "När vi har städat undan dockorna kan vi ta fram järnvägen!" och handen om handen och att sakligt flytta henne har jag slutat med för länge sedan (förutom att hon blir sårad om man flyttar henne väger hon dessutom bly :lol:). Så kanske är det bara dags att uppgradera synen på vad som är social delaktighet och vad som helt enkelt ingår i rutinerna? Samma sak med påklädning, skor etc - jag genomför inte längre sakligt men handgripligen, som jag gjorde under trotsen, utan motiverar istället: När man har fått på kläderna får man titta på morgontv en liten stund (förutsatt att det har gått hyggligt fort så att man fortfarande hinner), När man har fått på skorna får man öppna ytterdörren och trycka hit hissen, Alla som har tvättat händerna får hjälpa till i köket, etc. Och så småningom blir ju de sakerna rutin och energin kan läggas på annat. Precis som vi hade det med nattsömn och matintroduktion då det begav sig, tänker jag! :lol:
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av chokladkaninen »

PS. Min pappa - som var en mycket bra förälder men utan direkt BB-tänk - har några barnuppfostranslogans som jag brukar tänka på:
:idea: Om kaos hotar att utbryta, kör fram kokvagnen! (Kommer nog eg från min farfar som var militär, men funkar från nyfödingar och uppåt: om situationer utartar är det nog oftast nån som är för hungrig.... :D)
:idea: Små barn ska ha det långtråkigt! (Från min farmor hemmafrun - och rimmar ju väldigt bra med att Världen ska vara liten innan den blir stor.)
:idea: När barnen börjar bli lite större handlar det mesta om att förhandla och kompromissa. (Hans egen lärdom av att ha uppfostrat mig och mina systrar, tror jag. Och ja, vad än det har blivit för uppfostransmissar på oss i övrigt så är vi alla riktigt duktiga förhandlare och riktigt skickliga på att argumentera för vår sak. 8)

Detta apropå hur jag motiverar min 4-åring ovan. Har man kommit förbi trotsen och börjat tänka empatiskt och så vidare, så är man också mogen att förhandla och förstå att det inte blir mutor, tänker jag, utan just att alla möjliga trevliga saker hinns med och händer, ifall man lägger upp tillvaron så optimalt det går i varje given situation (t ex klär på sig först och gör det roliga sedan). Säg gärna emot mig ifall jag har fel här! :D
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av annawahlgren »

:D Härlig läsning, säger jag bara :wink: :lol:

Hade en 4,5-åring med mig på resa förra året, ett högt älskat llitet barnbarn. Till en plats och en älskad människa där barnet varit med mig förut och bara... njutit och älskat och dyrkat och lekt och arbetat och varit rena drömmen :heart: Den här gången, när åtminstone jag återvände med de ljusaste (och skäligaste, tyckte jag) förväntningar, var ungen bara GRÄSLIG. Oavbrutet. Dag efter dag. Tänker inte gå in på några detaljer, för dem kan ni alla kära föreställa er :roll:

Vi åkte hem, bortbytingen och jag, och mitt hjärta var svart. Barnet var surt hela tågresan. Jag var - hm - saklig. Dvs skitsur också och sa och gjorde bara det absolut nödvändigaste i tillkämpat neutral ton. Och tänkte i mitt stilla sinne att jaha, ajöss med den friden och fröjden, nu flyger och far all glädje och alla kärleksbetygelser och all närhet och allt förtroende och alla ljusa prat och all ovärderlig gemenskap och kommer aldrig mera åter :cry: #-o :^o

Men det kom åter, som om ingenting hade hänt. Två veckor senare sågs vi igen, och över en natt hade hennes änglavingar slagit ut. Hon var, och har förblivit sedan dess, hela året - en fridens lilja :-({|=

Halleluja :lol:

Fråga mig inte varför, eller varför inte, eller någonting... :roll: För jag har inte den blekaste.

Får slå upp i Barnaboken :mrgreen:


O:) :heart:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av TorsMamma »

Och jag har en hal d-vla ål här hemma med stora attitydsproblem. Känner igen det mesta kan jag säga. Han häver ur sig otrevligheter mest hela tiden.

Känner mig som Anna kan jag lova, men hoppas att denna blomma också skall slå ut en dag. :?

Läser lite extra. (för 4-åringen skulle väl ändå inte vara så här!!!! :twisted: )

Nåja, ingen social delaktighet, ingen avklädning, ingen påklädning sker. Det kan lätt ta upp till 2 timmar. På dagis har han kommit på gråtvalsen så fort han inte får som han vill. Funkar inte hemma så vi har inget gråt eller känslighet. :shock: MEN, många fula saker kommer ur denna mun....

Dags att börja förvisa lite tror jag, Idag förvisade han sig själv. Nu går jag upp och värmer mig ENSAM! :lol:

Känner igen delar av detta i den där 2-åringen också som sprang runt på stranden och dängde alla i huvudet.... 8)

Följer tråden med stort intresse! Kram på er! :heart:
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Johanna w.
Inlägg: 1083
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
Ort: Bromma/ Stockholm

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av Johanna w. »

Kram på er med, vilka kloka tankar!

Svårt dock om man ska klä på sig själv och mamma faktiskt inte har tid att vänta, som på morgnarna tex.

På förskolan har hon ibland inte kommit ut alls, för när de andra varit ute sina 2h har hon "klätt på sig" under den tiden. Fantasin är ingen bristvara iaf när man kan sitta och leka med strumporna så länge :lol:

Skriv gärna mer, om ni stöter på svårigheter så kanske vi kan hjälpas åt att bolla?

Tack för att ni delar med er, känns redan bättre :heart:
Mamma till
Hjärtis april 07
Lill-hjärtis oktober 08
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av chokladkaninen »

Hej igen Johanna! :D Jag funderar vidare.

Vi har spelat ganska friskt på "När du blir STOR, 4 år, :shock: då får du..." t ex klä på dig själv! (wow, liksom!) Upp till fyraårsdagen trimmade vi på det: "KAN du ta på byxorna själv, vi måste ju öva för när du bli 4 år..." etc. Och nu påminner vi förstås om det: Du som är så STOR, etc. Jag har också möblerat om lite i deras rum så att hon har de tre nedersta lådorna i deras garderob och når alla kläder själv, så det ingår också att hon själv får bestämma vad hon får ha på sig. Kanske kan ni vidareutveckla det ännu ett steg och välja kläder kvällen före och lägga ut dem i "flickform" på golvet som nån tipsade om, så att det blir ett kul och ansvarsfullt uppdrag?

Ytterkläderna har vi också peppat igång med 4-årssnacket (det gick mycket lättare, för där har hon ju ett tydligt intresse av att kunna klä på sig själv de dagar hon är på dagis, men eftersom hon är en liten Semla har hon liksom inte själv legat på för att lära sig - till skillnad från Lillebror Muskelbyggaren som redan nästan kan själv :lol:) och så har jag lyckats manifestera lite egen entusiasm (jag är SJUKT morgontrött och en riktigt dålig människa på morgnarna så det behövs liksom nån entusiasmtrigger att hänga upp det hela på så att jag inte faller i grinig-och-stressad-fällan) medelst en "Overalldans" då vi sjunger Overall, overall och gör en töntig dans. Det funkar väldigt mycket bättre än väntat, liksom tävlingsmomentet (vem hinner först?). 8)

Men rent principiellt så tänker jag att eftersom de börjar begripa konsekvens och sånt så är det mest en fråga om att lägga saker till rätta så att de förstår vad som ligger i deras eget intresse. Så om lilla K inte vill klä på sig på dagis kanske det finns nåt skäl till det, eftersom man tycker att hon borde vilja gå ut? Kanske vill hon helt enkelt inte det, och då kanske det är där man ska börja?

Att t ex gå till dagis på morgonen är inte förhandlingsbart, alltså kan man använda det som en naturlig slutpunkt för morgonbestyren (nu måste vi skynda oss så vi inte kommer för sent till dagis!) på samma sätt som kvällsläggningen inte är förhandlingsbar (nu lägger vi pusslet en gång till, sedan måste vi sova!).

Förresten avlöpte badrumsstädningen väl här: Lillebror fick skura toaletten och Storasyster fick putsa spegeln med livsfarligt spegelputsmedel (mkt populärt); det höll jag lite koll på medan jag assisterade Lillebror Toalettskuraren. Men sedan fick hon helt eget ansvar för att tvätta handfatet och moppa golvet, och stängde in sig och gnodde rejält länge med det. Sedan väntade hon otåligt på att Pappa skulle komma hem så att hon kunde förevisa sitt verk. :heart: Mer svårt och farligt arbete åt 4-åringen, är min slutsats. :lol:
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av annawahlgren »

TorsMamma skrev:Dags att börja förvisa lite tror jag. Idag förvisade han sig själv. Nu går jag upp och värmer mig ENSAM! :lol:

Haha :lol: =D> :lol:

Ja, kära nån suck. Nej, 4-åringen ska ju inte alls vara så här :roll: Tydligen sker Stora Saker på väg till femårsfriden (med god "hjälp" från dagis, skulle jag säga). Ungefär som de flesta små ettåringar är svårt sura innan de väl börjar gå :shock:

Härligt nu kom mer läsning =D>

Hälsa Tor. Jag förstår naturigtvis inte alls vad du talar om. Han är väl alltigenom underbar, alltid :?: :!: Det tycker jag :lol: :lol: :lol:

:heart:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av TorsMamma »

Johanna w. skrev:Svårt dock om man ska klä på sig själv och mamma faktiskt inte har tid att vänta, som på morgnarna tex.

På förskolan har hon ibland inte kommit ut alls, för när de andra varit ute sina 2h har hon "klätt på sig" under den tiden. Fantasin är ingen bristvara iaf när man kan sitta och leka med strumporna så länge :lol:
Ja alltså min son är helt ohotbar, omutbar det enda jag kan göra som funkar hos oss för att slippa just 2 tim påklädning är tävling. Han HATAR att förlora.
Så jag säger, mamma kan klä på sig först! NEJ; NEJ skriker Tor och säger JAG FÖRST! Så klär han på sig någorlunda fort.

På dagis lägger de kläderna i köket och låter honom hålla på där för att han inte skall bli distraherad eller hitta på annat. Den hala ålen bryr sig liksom inte riktigt. Vaddå konsekvens :shock:
Hälsa Tor. Jag förstår naturigtvis inte alls vad du talar om. Han är väl alltigenom underbar, alltid Det tycker jag
Finaste Anna, så klart han är med dig, vi har ju övat i massor hur man beter sig med främmande. :lol: :heart:

MEN den hala ålen är inte att förakta, rackarns så han håller på. :wink:
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Ewa
Inlägg: 4900
Blev medlem: tis 04 apr 2006, 14:45

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av Ewa »

annawahlgren skrev: Ja, kära nån suck. Nej, 4-åringen ska ju inte alls vara så här :roll: Tydligen sker Stora Saker på väg till femårsfriden (med god "hjälp" från dagis, skulle jag säga). Ungefär som de flesta små ettåringar är svårt sura innan de väl börjar gå :shock:
Måste bara berätta att 4-åringsstöket här kommit utan någon som helst inblandning av något dagis. Så det händer det också :lol:
Mamma till Stora guldklimpen född april -04 :heart: & Lilltufsan född feb -06 :heart:
miar70
Inlägg: 9795
Blev medlem: tis 31 jan 2006, 10:59
Ort: Alby, Ånge i Västernorrland
Kontakt:

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av miar70 »

Min Frida är också en fyraåring som har sina sidor :roll: om vi säger så... Det som hjälper mest härhemma är att förbereda och planera, stress och "nu måste vi skynda oss" är ett säkert kort att locka fram tänker-inte-göra-det-Frida :wink:

Använda äggklockan är en grej, vi ställer den på 30 minuter när hon sitter vid datorn och när den ringer är datatiden slut, alternativt att hon spelar färdigt ett spel hon håller på med. När det ska kläs på serverar jag kläderna och säger att när långa visaren är på sex måste hon vara klar, för efter det är det tandborsting. Det funkar jättebra på Frida, jag märker direkt när det är bråttom och stressigt, då går hon i baklås och vill inte samarbeta. Sen pratar vi om vad som ska hända lite nu och då, som när vi sitter och äter middag kan jag förbereda henne på vad som kommer efter, först och främst genom att fråga henne: jaha Frida, nu har vi ätit, vad ska du göra då? Minns du vad det var som var din syssla idag? Oftast minns hon, annars hjälps vi åt, och så kan vi prata fram resten av eftermiddan/kvällen också, gärna med lite valalternativ, t ex: vill du bada före eller efter storasyrran?

Det jag tycker är jobbigast för Frida just nu är de häftiga känsloattackerna (läs gråtattackerna...) som kan komma lite nu och då för ingenting alls. Som om det ligger och bubblar så mycket därinne som måste få komma ut ibland. Vilker medför att hennes storasyrror skyndar sig att trösta och ömka, vilket jag är rädd att Frida utnyttjar :? som den lilla smartnos hon är... :wink:

:heart:
:heart: :heart: :heart: 6 barn :heart: :heart: :heart: (-9104, -9305, -9412, -0301, -0501, -0611 ) :heart: två barnbarn :heart: (-1309, -1505)
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av annawahlgren »

:D Man kan inte säga annat än att de är ... intressanta :shock: :? :roll:

:lol: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :lol:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Re: Min snart 4 åriga stjärna!

Inlägg av norna »

Min starka muskelbyggare är 4 år om en månad. Det som hjälper när hennes ilskeutbrott sätter in är att man själv med mer eller mindre tappat humör ryter i. Hon söker mycket klara besked och jag vill väldigt gärna lösa saker på ett lugnt sätt, resonerande, liksom. :roll:

Hon blir främst arg över låsta situationer, som när något inte blir som hon vill eller ens kan bli som hon vill, för att det är för sent tex. Exempel: hon kommer in i badrummet och vill tvätta händerna innan lillebror, men lillebror har redan tvättat händerna. Det går inte att fejka att javisst, så gör vi, för hon ser ju att han redan är ren. Man kan inte heller resonera, även om hon mycket väl förstår i vanliga fall. I de lägena står jag tyvärr ofta utan idéer, då jag ofta ser det låsta i situationen för henne när det redan hänt. Jag vill gärna sätta henne i knät och ömt förklara, men då får man onekligen bara en stegring. Hon är mycket klart skarp och har ett avancerat språk. Man får också mycket gärna tillbaka saker man säger till henne.

Som: efter ett ilskeutbrott som bara fortgick, för länge, pratade vi lite efteråt, om att kunna hitta ett stopp. Lite svårt kanske, men det kan ju få finnas där som en tanke, tänkte jag. Sen blev jag arg på henne några dagar senare. Vid ett tillfälle, när hon förmodligen redan släppt tanken på att jag var arg (eftersom hon är en stark muskelbyggare går det rätt kvickt när någon annan är den arga) bad hon mig om något. Men jag hade inte släppt det hela, så jag sa "nej, jag är fortfarande förbannad". "Men, mamma, du måste lära dig att hitta det där stoppet." :lol:

Då förändring är svårt, eller övergångar mellan saker, aktiviteter osv är svåra, kör vi väldigt mycket: "gör en sista gång, sen..." eller att vi räknar till tre. Eller helt enkelt börjar äta, så kommer hon oftast efter ett litet tag. Och hon lyckas alltid få till det så att det ser ut som att hon kommer som av en händelse, hon glider liksom lite förbi, bara. Och rinner upp på stolen. Likadant med en syssla, förstås. Den råkar bara bli gjord, om hon får möjlighet att lösa den själv, eller avsluta det där andra själv, inom ramen för "sista" eller "ett, två, tre".

Och apropå eget ansvar, städade hon undan alla leksaker helt själv en kväll - de låg allihopa under tv-långbänken/skåpet. Snyggt uppradade och hon var stolt som en fjällskivling!
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"