Svensk domanförening

Frågor besvaras av tre svenska föräldrar, som har eller har haft sina barn på IAHPs neurologiska utvecklingsprogram. Av förklarliga skäl kan de inte besvara frågor kring enskilda barn de inte ens mött.
Skriv svar
annanl
Inlägg: 7
Blev medlem: tis 15 jan 2008, 13:03
Ort: Strömbäck

Svensk domanförening

Inlägg av annanl »

Hej!

Denna inlägg är från mamma Anna och 5,5 år gamla Oskar som tränar på IAHP:s Intensive Treatment Program. Det är nu ett antal svenska barn som tränar och vi har haft lite funderingar på att eventuellt (om vi orkar) starta en förening.

Det skulle vara intressant att höra din åsikt Hege. Du kanske var med och startade den norska föreningen med erfarenheter från det!?

Det skulle även vara spännande att nå ut till andra/ få kontakt med andra som tränar som vi inte redan har kontakt med. På google har vi en liten mailgrupp ett antal föräldrar som tränar nu. Tex Alexander som skrivit endel på detta forum är med där.

Det skulle även vara kul att få kontakt med gamla domanaktiva.

Detta blev ett kort inlägg, vårt första, men nu blev Oskar trött.

God kväll!

Anna och Oskar
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

En veldig god idé.

Som Domanförälder är man så ensam, så ensam. Inget stöd från den svenska habiliteringen, ofta mistro från vänner och grannar (även familj!), och det är slitsamt att följa Domans programmer. Så är det någon gång man behöver kontakt med andra i samma sits, så är det när man följer ett Domanprogram.

Den norska föreningen har aldrig fungerat mot föräldarna som vi hade hoppats på, men den danske fungerer mycket bra.

Men, den norska föreningen har avstedkommit resultater som den danska ännu inte har, nemligen stöd från försäkringskassan till Domanfamiljer.

Det beror dels på hur arbetet har blivit fördelad, och engagementet och envisheten till somliga föräldar.

Efter mitt syn bör en förening göra flera saker, varav kontakten med politiker/media kanske är den viktigaste.

Det är viktig att Doman får synas i media, för att flera ska få kunskaper om metoden. Jo flera som vill försöka, jo större chans att Doman kommer till Sverige för att hålla sitt introduktionskurs. Med ett introdoktionskurs i Sverige höjas antalet svenske familjer, som igen är ett gott argument när det kommer till att öva press mot politiker och riksdag.
Pr i dag finns det inte något liknande habiliteringstillbud i Sverige, och man bör, om det inte redan finns, sikta mot ett riksdagsvedtak som säkrar föräldrar rätten att själv fritt få välja hablititeringstillbud åt sina barn. Den rätten finns i Norge sedan 2001, och ligger till grunn för hjälp från försäkringskassans hjälp.

Andra viktiga uppgifter för en förening är stöd till egna medlemmer. Att man har ett ställe att vända sig när det uppstår problemer, chansen att prata med andra i samma situation, råd och vink om hur andra har löst problemer som kan uppstå. Som sagt är man ju i regelen ganska ensam som Doman-förälder.

Föreningen bör också vara hjälpsam med information till nya föräldrar, och föräldrar som vurderar att starta upp.

En förening står starkare när det gäller att förhandla till sig prisavtal o.l.

Arbetet måste naturlig nog fördelas på flera föräldrar, och bland föräldrar som har fullt upp där hemma, så kan det bjuda på problem att rekryttera hjälp. I Norge har vi det problemet, där består föreningen till det mesta av en person. Men det är ett unikum till pappa, och han håller god kontakt med både IAHP, politiker och media. I tillägg organiserar han när IAHP håller kurs i skandinavien och när det är årsmötedags. Man kan undra när han finner tid att sova.

I Danmark fördelas jobbet över flera föräldrar, därför är intrycken av de två föreningars hemsida så olika.

En förening i Sverige är absolutt på sin plats.

Hur många är det som tränar i Sverige? Någon som vet?

Kram, Hege

www.hjerneaktiv.dk
www.domansiden.no
Skriv svar

Återgå till "Frågor om IAHP och program för hjärnskadade barn "