Barnamat!
-
- Inlägg: 861
- Blev medlem: tor 25 nov 2004, 22:18
- Kontakt:
Här kommer ett tips på mat till de ljuva små:
Kyckligröra med ris och broccolipuré
Detta behövs
kycklingröra
2 morötter
2 stora potatisar
1cm tjock skiva rotselleri
1 palsternacka
1 kycklingfilé
ca100gr grynost (heter väl keso i sverige)
Broccolipuré
1 liten bukett broccoli
strimlad purjolök
1/2 zuccini
och en liten bit aubergine
skala och strimla rotsakerna, låt koka
skölj och strimla det gröna till broccolipuren, koka upp och koka tills de är lagom mjuka inte överkokta.
koka ca 1dl ris, gärna jasminris följ anvisning på förpackningen
strimla och lägg i kycklingen tillsammans med rotsakerna i slutet av kokningen. koka upp så kycklingköttet genomkokat ordentligt.
När allt kokat, ta en hålslev och lyft ur grönsaker och kyckling ur spadet, mixa grönsaker och kyckling med stavmixer. mixa ned grynosten,som ger lite krämig konsistens häll i en skvätt olja
puréa broccoli, zuccini, aubergine och purjo till en slät röra. lite oja ger en mjukare puré
servera med lite ris.
mums för små magar
Kyckligröra med ris och broccolipuré
Detta behövs
kycklingröra
2 morötter
2 stora potatisar
1cm tjock skiva rotselleri
1 palsternacka
1 kycklingfilé
ca100gr grynost (heter väl keso i sverige)
Broccolipuré
1 liten bukett broccoli
strimlad purjolök
1/2 zuccini
och en liten bit aubergine
skala och strimla rotsakerna, låt koka
skölj och strimla det gröna till broccolipuren, koka upp och koka tills de är lagom mjuka inte överkokta.
koka ca 1dl ris, gärna jasminris följ anvisning på förpackningen
strimla och lägg i kycklingen tillsammans med rotsakerna i slutet av kokningen. koka upp så kycklingköttet genomkokat ordentligt.
När allt kokat, ta en hålslev och lyft ur grönsaker och kyckling ur spadet, mixa grönsaker och kyckling med stavmixer. mixa ned grynosten,som ger lite krämig konsistens häll i en skvätt olja
puréa broccoli, zuccini, aubergine och purjo till en slät röra. lite oja ger en mjukare puré
servera med lite ris.
mums för små magar
Mamma till två barn som får Emil i Katthult att blekna
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
-
- Inlägg: 861
- Blev medlem: tor 25 nov 2004, 22:18
- Kontakt:
Thaikycklingsoppa för de inte så späda små
Detta behövs till 2-4 vuxenportioner:
ca 3-4 kycklingfileer
1 röd paprika
1/2 strimlad purjo, det gröna i toppen
färska skivade champinjoner
1 morot,strimlad med potatisskalare i remsor
1 gul lök, klyftad i båtar.
200ml kokosmjölk
1-2dl vatten
1påse Tom Kha kryddmix santa maria (1/2 påse för den som inte vill ha så starkt)
Stek kycklingen
fräs på grönsakerna,
krydda och häll över kokosmjölken och vattnet.
låt koka ihop ett par minuter.
servera i små skålar tillsammans med jasminris
mmmmm smarrigt =P~ =P~ =P~
Detta behövs till 2-4 vuxenportioner:
ca 3-4 kycklingfileer
1 röd paprika
1/2 strimlad purjo, det gröna i toppen
färska skivade champinjoner
1 morot,strimlad med potatisskalare i remsor
1 gul lök, klyftad i båtar.
200ml kokosmjölk
1-2dl vatten
1påse Tom Kha kryddmix santa maria (1/2 påse för den som inte vill ha så starkt)
Stek kycklingen
fräs på grönsakerna,
krydda och häll över kokosmjölken och vattnet.
låt koka ihop ett par minuter.
servera i små skålar tillsammans med jasminris
mmmmm smarrigt =P~ =P~ =P~
Mamma till två barn som får Emil i Katthult att blekna
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
Hej alla matglada!
Jag har lite funderingar kring purékonsistens. Min son är 7 mån och tandlös. Jag lagar nästan all mat själv. Det är på resor och utflykter då det inte finns uppvärmningsmöjligheter som jag tar med mig burkmat. Jag köpte en burk av märket Heinz som var från 6 mån. I denna fanns hela ärtor Är det normalt?
Efter hand ska man ju vänja barnet vid större bitar. Hur stora bitar kan jag lämna i purén till min son som inte har några tänder
Ni som har lagat köttfärssås och spagetti till era små barn. Mixar ni pastan också eller delar ni den bara i mindre bitar
Tacksam för svar!
Mvh Linda
Jag har lite funderingar kring purékonsistens. Min son är 7 mån och tandlös. Jag lagar nästan all mat själv. Det är på resor och utflykter då det inte finns uppvärmningsmöjligheter som jag tar med mig burkmat. Jag köpte en burk av märket Heinz som var från 6 mån. I denna fanns hela ärtor Är det normalt?
Efter hand ska man ju vänja barnet vid större bitar. Hur stora bitar kan jag lämna i purén till min son som inte har några tänder
Ni som har lagat köttfärssås och spagetti till era små barn. Mixar ni pastan också eller delar ni den bara i mindre bitar
Tacksam för svar!
Mvh Linda
Mamma till Ethan f 21 okt-05 och Anna f 11 jun-08
Hej LC!
Visst kan han mumsa i sig bitar även utan tänder Så öka på i grovlek på bitarna succesivt och i er takt och se var ni hamnar!
Pastan går nog att dela, men jag vill ge dig ett annat tips:
Risoni!
Pasta som ser ut som ris, perfekt för små barnamunnar
Några recept till finns i tråden "barnmatsförslag", längre ner...
Kram!
/Fjällmor
Visst kan han mumsa i sig bitar även utan tänder Så öka på i grovlek på bitarna succesivt och i er takt och se var ni hamnar!
Pastan går nog att dela, men jag vill ge dig ett annat tips:
Risoni!
Pasta som ser ut som ris, perfekt för små barnamunnar
Några recept till finns i tråden "barnmatsförslag", längre ner...
Kram!
/Fjällmor
Tack!
OM det skulle vara så att Risoni är svårt att hitta är "banka nudlar" en MYCKET uppskattade sport i detta hus.
Lägg nudlar i dubbla fryspåsar, vrid om, ge barna något att banka med (hammare, träslev m.m...) och säg klara-färdiga-banka!
Sen är det bara att hälla ner nudelkrosset i kastrullen
/Fjällmor
OM det skulle vara så att Risoni är svårt att hitta är "banka nudlar" en MYCKET uppskattade sport i detta hus.
Lägg nudlar i dubbla fryspåsar, vrid om, ge barna något att banka med (hammare, träslev m.m...) och säg klara-färdiga-banka!
Sen är det bara att hälla ner nudelkrosset i kastrullen
/Fjällmor
Jag har gjort så att jag har lagt havregrynen(torra, helt paket på en gång) i blendern och mixat upp länge så att det blev som mjöl och blandat ½ dl och 1dl vatten micron 1 min späd med mer vatten eller banan.
När han blev äldre så mixade jag bara kort stund och gjorde som ovan.
Nu är han 8 månader och behöver inte mixa grynen alls.
Så har jag gjort, så om det funkar för er.
Mycke billigare än bebisgröten
Anna
När han blev äldre så mixade jag bara kort stund och gjorde som ovan.
Nu är han 8 månader och behöver inte mixa grynen alls.
Så har jag gjort, så om det funkar för er.
Mycke billigare än bebisgröten
Anna
Två söner födda 06-06-20 och 08-08-20
Jag har lagat egna fiskbullar för första gången! Oj, vad gott, och hyfsat enkelt.
Gjorde på gädda och största pillet var eg. att filéa. Barnen åt och åt, så det blir nog dubbel sats nästa gång!
Körs ihop i matberedaren
250 g fiskkött
100 g smör
Tillsätt
1½ msk vetemjöl
2 äggulor
1-1½ dl kaffegrädde
Salt och peppar
Vispa
1 dl vispgrädde
Vänd i
Vispa till hårt skum
2 äggvitor
Vänd i
Man kan behöva spä med mer grädde om man tog den mindre mängden, men färsen bör inte vara för lös.
Forma bullar med två skedar och koka dem i fiskbuljong (man kan koka det på gäddskrovet om man vill). Gör en lämplig vit sås, med kanske dill, räkor el. kräftstjärtar!
Jättegott!
Gjorde på gädda och största pillet var eg. att filéa. Barnen åt och åt, så det blir nog dubbel sats nästa gång!
Körs ihop i matberedaren
250 g fiskkött
100 g smör
Tillsätt
1½ msk vetemjöl
2 äggulor
1-1½ dl kaffegrädde
Salt och peppar
Vispa
1 dl vispgrädde
Vänd i
Vispa till hårt skum
2 äggvitor
Vänd i
Man kan behöva spä med mer grädde om man tog den mindre mängden, men färsen bör inte vara för lös.
Forma bullar med två skedar och koka dem i fiskbuljong (man kan koka det på gäddskrovet om man vill). Gör en lämplig vit sås, med kanske dill, räkor el. kräftstjärtar!
Jättegott!
Leverpastej till 8 månaders?
Hej alla ni på den här tråden!
Jag har en liten kille, Anton, på 8 månader som jag just nu börjat ge annat än bröstmjölk och potatis- och rotfruktspuréerna. Önskar SÅ att jag hittat det här forumet redan för tre-fyra månader sedan - jag har kännt mig helt borttappad angående det här med maten (gav nog Anton för mycket och för grov havregrynsgröt för snabbt, så vi fick en "set back" i början av fast-föda-introduktionen i form av enorma fontänkräkningar, läkare som gissade på mjölkkänslighet, ordinerades att bara amma...osv, osv...och sedan dess ligger vi rejält efter och jag känner mig väldigt osäker...
Nåväl. Har två frågor just nu.
Fråga ett) Hittade tips på att man kan mosa ihop leverpastej med potatis och servera som en maträtt - men det är ju salt i leverpastejen. Är det kanske så att det receptet (trots att det var på sida för spädisar) bör man vänta med tills han är över året? Anton har fått smaka leverpastej och älskar det...
Fråga två) Jag är helt urusel i köket, har vispen mitt i pannan typ.. vilket garanterat avslöjas av den här frågan: det står alltid att man ska/kan späda ut den maträtt man gjort till spädisen med tex spadet/kokvattnet till det man kokat - är det så att man INTE, av någon anledning, bör späda ut maten med okokt kallt vatten från kranen? Eller handlar det bara om att om man använder kokvattnet så kyls inte maträtten ned, vilket den ju gör av kallvattnet..? Dum fråga, jag vet, men i köket har jag aldrig ens kommit upp på vagnen...
Jag har lovat mig själv och maken att lära mig minst 5 recept av dem Fjällmor och ni andra så generöst delat med er av här, den här månaden, och sedan fortsätta hålla mig uppdaterad... Maken är en klippa i köket och ska också kika in här för inspiration!
Tack på förhand!
Jag har en liten kille, Anton, på 8 månader som jag just nu börjat ge annat än bröstmjölk och potatis- och rotfruktspuréerna. Önskar SÅ att jag hittat det här forumet redan för tre-fyra månader sedan - jag har kännt mig helt borttappad angående det här med maten (gav nog Anton för mycket och för grov havregrynsgröt för snabbt, så vi fick en "set back" i början av fast-föda-introduktionen i form av enorma fontänkräkningar, läkare som gissade på mjölkkänslighet, ordinerades att bara amma...osv, osv...och sedan dess ligger vi rejält efter och jag känner mig väldigt osäker...
Nåväl. Har två frågor just nu.
Fråga ett) Hittade tips på att man kan mosa ihop leverpastej med potatis och servera som en maträtt - men det är ju salt i leverpastejen. Är det kanske så att det receptet (trots att det var på sida för spädisar) bör man vänta med tills han är över året? Anton har fått smaka leverpastej och älskar det...
Fråga två) Jag är helt urusel i köket, har vispen mitt i pannan typ.. vilket garanterat avslöjas av den här frågan: det står alltid att man ska/kan späda ut den maträtt man gjort till spädisen med tex spadet/kokvattnet till det man kokat - är det så att man INTE, av någon anledning, bör späda ut maten med okokt kallt vatten från kranen? Eller handlar det bara om att om man använder kokvattnet så kyls inte maträtten ned, vilket den ju gör av kallvattnet..? Dum fråga, jag vet, men i köket har jag aldrig ens kommit upp på vagnen...
Jag har lovat mig själv och maken att lära mig minst 5 recept av dem Fjällmor och ni andra så generöst delat med er av här, den här månaden, och sedan fortsätta hålla mig uppdaterad... Maken är en klippa i köket och ska också kika in här för inspiration!
Tack på förhand!
Linnamo
Hejhej och välkommen hit!
Leverpastej med potatis har jag aldrig hört talas om. Jag hade nog varit lite mer sparsam med leverpastej och mer serverat det som "lockplock" än som maträtt.
Som jag har hört med salt så är det ungefär såhär:
0-6 månader: nolltolerans mot salt
6-12 månader: extremt sparsamt med salt är ok, t ex om man ger lite bröd, leverpastej mm med salt i. Salta dock inte något i maten.
12 månader och framåt: lättsaltad mat
Anledningen att man späder maten med kokvattnet är nog flera. Bland annat så finns det ju en del nyttigheter kvar i kokvattnet, som man ju annars bara häller ut. Dvs kokvattnet är nyttigare än kranvattnet. Dessutom är det kanske lite smak i kokvattnet!
Däremot tror jag inte att det är farligt på något sätt att spä med okokt kranvatten vid 8 månaders ålder.
Kom gärna med fler frågor! Hoppas att aptiten flödar hemma hos er! Glöm inte att många barn gillar när det är lite krydda på maten. Inte hett som i starkt, men örter, peppar osv uppskattas härhemma!
MVH Jenny
Leverpastej med potatis har jag aldrig hört talas om. Jag hade nog varit lite mer sparsam med leverpastej och mer serverat det som "lockplock" än som maträtt.
Som jag har hört med salt så är det ungefär såhär:
0-6 månader: nolltolerans mot salt
6-12 månader: extremt sparsamt med salt är ok, t ex om man ger lite bröd, leverpastej mm med salt i. Salta dock inte något i maten.
12 månader och framåt: lättsaltad mat
Anledningen att man späder maten med kokvattnet är nog flera. Bland annat så finns det ju en del nyttigheter kvar i kokvattnet, som man ju annars bara häller ut. Dvs kokvattnet är nyttigare än kranvattnet. Dessutom är det kanske lite smak i kokvattnet!
Däremot tror jag inte att det är farligt på något sätt att spä med okokt kranvatten vid 8 månaders ålder.
Kom gärna med fler frågor! Hoppas att aptiten flödar hemma hos er! Glöm inte att många barn gillar när det är lite krydda på maten. Inte hett som i starkt, men örter, peppar osv uppskattas härhemma!
MVH Jenny